Lázár: Az IMF a Jézuska miatt ment haza

Vágólapra másolva!
Minél előbb el kell fogadni a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló új törvényt, a kormánypártok azonban készen állnak az Európai Központi Bank (EKB) véleményének végiggondolására - jelentette be a Fidesz és a KDNP rendkívüli frakcióülése után Lázár János. Az [origo] információi szerint a jegybankot érintő törvényjavaslatok döntő szerepet játszottak abban, hogy az EU és az IMF tárgyalódelegációja idő előtt elutazott Magyarországról. Lázár szerint továbbra is a jövő hétfőre tervezik a zárószavazást a költségvetésről, 2012 elején pedig megkezdődnek a tárgyalások az IMF-fel és az EU-val.
Vágólapra másolva!

Minél előbb el kell fogadni a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló új törvényt, a kormánypártok azonban a módosító indítványok megfogalmazásakor készen állnak az Európai Központi Bank (EKB) véleményének végiggondolására - jelentette be a Fidesz és a KDNP rendkívüli frakcióülése után Lázár János. A frakcióvezető szerint a Fidesz "messzemenőkig" támogatja a kormányt abban, hogy már az idén benyújtotta a parlamentnek a jegybanktörvény javaslatát.

Lázár János javaslatára egyébként arról döntött a parlament, hogy az előzetes tervvel ellentétben a Ház pénteken nem szavaz az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseihez kapcsolódó jogszabályhoz érkező módosító indítványokról.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Lázár János képviselőtársaival beszél pénteken a parlamentben


Ebben szerepel az az előterjesztés is, ami lehetővé teszi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonását. Az szuperintézmény élére új elnököt nevezhetne ki a köztársasági elnök és az MNB, illetve a PSZÁF jelenlegi vezetői alelnökökké válnának. Erről az előterjesztésről Lázár úgy nyilatkozott, hogy azt el fogják fogadni, maximális a kormánypártokon belüli támogatottság.

Az [origo] információi szerint a két intézmény összevonását lehetővé tevő javaslat volt az egyik indok, amiért Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa úgy döntött, hogy az Európai Unió tárgyalódelegációja idő előtt elhagyja Magyarországot. A másik ok a jegybank függetlenségét csorbító új jegybanktörvény tervezete. Az EU delegációja az IMF-fel közösen folytatott informális egyeztetéseket Fellegi Tamás volt fejlesztési miniszterrel, aki a jövőben tárca nélküli miniszterként vezeti majd a tárgyalásokat. Az EU delegációjával együtt az IMF képviselői is elhagyták az országot.

Lázár János a rendkívüli frakcióülés után közölte, hogy januárban megkezdődnek a tárgyalások a IMF és az EU küldöttségével. Szerinte eddig ismerkedés, bemutatkozás zajlott a nemzetközi szervezetekkel, nem pedig tárgyalás. "Az, hogy az előbbi jól sikerült vagy rosszul, egy más kérdés" - fogalmazott.

"Hogy valaki karácsonyra hazautazik, és a Jézuskát máshol várja, nem Budapesten, azt meg tudom érteni" - fogalmazott, megjegyezve: van egy praktikus szempont azzal kapcsolatban, hogy a következő hónapokban várhatóan fokozódik majd a tárgyalások intenzitása, ez pedig az, hogy Magyarország jelentős pénzzel tartozik az IMF-nek. "Gondolom, hogy akinek a pénze kell, megteszi a szükséges lépéseket ennek érdekében. (...) Így aztán bennem semmiféle kétség nincs, hogy vissza fognak térni a pénzük behajtása érdekében" - mondta.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pZlHuCtJYWKiSNVC

Lázár szerint a rendkívüli frakcióülést nem az IMF-fel kapcsolatos hírek miatt hívták össze, hanem "az elmúlt 48 órában" született javaslatok miatt, így például a jegybanktörvénnyel és a házszabály-módosítási indítvánnyal összefüggésben.

A jegybanktörvényről annyit mondott Lázár, hogy a cél az, hogy mihamarabb szülessen meg, de időpontot erre nem mondott a frakcióvezető. A törvényjavaslat tárgyalását elkezdte a parlament, de nem tudni, hogy mikor akarja lezárni. Lázár kijelentette, hogy a módosító indítványok megfogalmazásakor készen állnak arra, hogy átgondolják az Európai Központi Bank véleményét (az EKB a jegybanktörvény-tervezet több részébe is belekötött, pedig a kormány az EKB-nak nem is a parlament elé beterjesztett változatát küldte, hanem egy, a jegybank függetlenségét kevésbé sértő verziót - a szerk.) és arra, hogy érvényesítsék az EKB szempontjait. A cél az, tett hitet Lázár, hogy az EKB-nak is elfogadható jegybanktörvényt alkosson a parlament.

A Fidesz frakcióvezetője közölte azt is, hogy továbbra is december 19-én, hétfőn tervezik a parlamenti zárószavazást a jövő évi költségvetési törvényjavaslatról.