Jár majd az állami támogatás a megmentett devizahiteleseknek

Vágólapra másolva!
Négyféle otthonteremtési kamattámogatás lesz jövőre. Újdonság, hogy a bankszövetséggel kötött megállapodás alapján a bajba került adósok hitelét forintra váltják, egy részét elengedik, és a maradékra, a felvett forinthitelre is igényelhető lesz a kamattámogatás.
Vágólapra másolva!

Januárban hirdetik ki az otthonteremtési kamattámogatás jogszabályait, hatályba azonban csak az Európai Unió támogatásvizsgálata után lép - mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón.

Az államtitkár elmondta, hogy a kamattámogatási rendszer négy nagy elemből áll. Új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás korszerűsítéséhez lehet majd igényelni kamattámogatást, amelynek mértéke legfeljebb öt évig, a gyerekek számától függően akár 70 százalék is lehet.

Vásárlás esetén maximum 30 millió, korszerűsítésre 15 millió forint hitelig lehet majd igényelni kamattámogatást. A hiteladósok ingatlanjaik megvásárlásához, valamint kisebb lakás vásárlásához is igényelhetnek majd kamattámogatást.

Újdonság, hogy a bankszövetséggel kötött megállapodás alapján a bajba került adósok hitelét forintra váltják, egy részét elengedik, és a maradékra, a felvett forinthitelre is igényelhető lesz a kamattámogatás.