Oszkót és Verest is érinti Budai Gyula újabb feljelentése

Vágólapra másolva!
A jövő év elején tesz feljelentést a Malév privatizációja és visszavásárlása ügyében Budai Gyula. Az elszámoltatási kormánybiztos szerint az ügyben Veres János és Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszterek az érintettek.
Vágólapra másolva!

Az elszámoltatási kormánybiztos a jövő év elején tesz büntetőfeljelentés a Malév privatizációs és visszavásárlási ügyében - közölte Budai Gyula Nyíregyházán csütörtökön. Az ügyben két volt pénzügyminiszter, Veres János, a Gyurcsány-kormány, míg Oszkó Péter, a Bajnai-kabinet tárcavezetője az érintett az államot ért kár gyanúja miatt - mondta a biztos.

A Magyar Nemzet a szerdai számában arról írt Budai Gyula tájékoztatására hivatkozva, hogy öt feljelentésről van szó Malév-ügyben, melyek a légitársaság privatizációját érintik. A Gyurcsány-kormány 2007-ben adta el a Malévot Borisz Abramovics orosz üzletembernek, majd az eladósodott, önálló működésre képtelen légitársaságot tavaly a Bajnai-kabinet több mint 25 milliárd forintért visszavásárolta. A 2007-ben 30 milliárd forintos adósság mostanra 70 milliárd forintra hízott.

Budai Gyula csütörtöki nyíregyházi sajtótájékoztatóján beszélt arról is, hogy a Honvédelmi Minisztérium feltételezhetően szabálytalan luxuslakás-eladásai is várhatóan két volt minisztert érintenek majd. A képviselői mentelmi joga alól már felfüggesztett Juhász Ferenc mellett "gyanúba keveredhet" Szekeres Imre is a meginduló ügyészségi eljárás során - fogalmazott.

Budai szerint a honvédelmi tárcánál - a vizsgálata szerint - 2002 és 2010 között összesen 44 luxuslakást értékesítettek a minisztérium felső vezetése tagjainak. Összesen 1 milliárd 115 millió forint értékű lakást adtak el számukra 315 millió forintért. Az MSZP csütörtökön közleményben erre úgy reagált, hogy "a szocialista vezetésű minisztériumok ideje alatt egyetlen alkalommal sem kapott sem felső vezető, sem más személy jogszabálytól eltérő módon sem lakásbérletet, sem vásárlási jogot".

Az elszámoltatási kormánybiztos összegzésként közölte, hogy jelenleg 35 kiemelt ügyben folyik vizsgálat, "a korábban befejezettek eredményeként pedig Juhász Ferenc mellett a sukorói telekcserénél Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Posta Palota eladásánál Szabó Pál volt közlekedési miniszter, az úgynevezett "kémügyben" pedig Szilvási György volt titokminiszter az érintett".