A magyar gazdaság volt a téma a CNBC élő műsorában

Vágólapra másolva!
A jelenlegi magyar helyzettel foglalkozott péntek délelőtti élő műsorában a CNBC gazdasági hírcsatorna. Az adásban megszólaltak vezető londoni elemzők és gazdasági szakértők, akik szerint a kormány jelenlegi magatartása miatt Magyarország teljesen magára maradhat Európában. Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője szerint büntetőintézkedéseket is bevethetnek az ország ellen - írja a Portfolió összeállítása.
Vágólapra másolva!

A CNBC gazdasági hírcsatorna csütörtöki élő műsorában Magyarország volt a téma. A műsorban megszólalt többek között a Financial Times (FT) üzleti napilap brüsszeli irodájának vezetője. Peter Spiegel arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő év első negyedében elképesztő méretű adósságot kell megújítani Európában, az államoknak és a vállalatoknak. Meglátása szerint a 7 százalékos olasz hozam fenntarthatatlan, de a spanyol állam piaci forrásbevonásának költségei is túl magasak. Emellett komoly kockázatot fognak jelenteni a politikai kockázatok, erre legjobb példa Magyarország - fogalmazott Spiegel.

A CNBC délutáni összefoglalójában Magyarország úgy szerepelt, hogy "A befektetők nem éheznek Magyarországra". A csatorna londoni studiójában megszólaltatott Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza szerint Magyarország kormánya illetlenül viselkedik európai összehasonlításban, az ország távolodik az alapvető európai értékektől. Hasonlíthatjuk az olaszhoz vagy a többi perifériaországhoz a magyar helyzetet, de egy valamit látni kell: Olaszország, Portugália vagy Spanyolország az euróövezet tagja, tekintettel vannak az alapvető európai értékekre, Magyarország viszont nem ezt teszi - tette hozzá a szakember.

Ezen államok valamint Magyarország között különbséget kell tenni. Ha Európa vezető döntéshozóinak választaniuk kellene, hogy kit támogassanak nemzetközi hitelcsomaggal, akkor azokat fogják támogatni, amelyíek tiszteletben tartják az alapvető európai értékeket - fogalmazott. Magyarország esetében viszont mondhatják az uniós vezetők, hogy "kemények leszünk", például a jegybanktörvény miatt. Magyarországnak együtt kellene működnie, különben magára hagyják - figyelmeztette lényegében a magyar kormányt a vezető elemző.

A CNBC műsorába később Peter Attard Montalto, a Nomura londoni elemzője is bkapcsolódott. Rövid nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a kormánynak jövőre 5 milliárd eurónyi külső forrásra lesz szüksége. Az államnak egyelőre van elég készpénze, nagyjából két negyedévre, addig játszhatja a játékát a piacokkal - vélekedett a szakértő.

Montalto az élő adásban arról is beszélt, hogy a legfontosabb kérdés jelenleg, hogy a magyar miniszterelnök elfogadja-e a nemzetközi szervezetek feltételeit a hitelkeretért cserébe. Úgy véli, hogy csak egy igazi válság után (a krízis kicsúcsosodása után) fogja a kormány elfogadni az IMF és az Európai Unió feltételeit. Riporter azon kérdésére, hogy Európa milyen intézkedésekkel büntetheti meg Magyarországot, a Nomura közgazdásza úgy felelt: ez egy érdekes kérdés, alapesetben a kormányok nem mennek szembe az európai intézményekkel. Az Európai Központi Bank elzárhatja a swapvonalat - vázolta az EKB lehetőségeit a szakértő, aki arra is kitért, hogy Magyarországot igazán csak jövőre fogják "megütni" a megszorítások.

Peter Attard Montalto beszélt a magyar kormányt ért külföldi, kemény hangvételű kritikákról is, felidézve az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton levelét. Múlt héten találkoztam amerikai befektetőkkel, és körükben felvetődtek ezek az aggodalmak, amelyek Magyarországot övezik. Itt említhetjük példaként Paul Krugman közgazdász professzor legutóbbi, Magyarországgal foglalkozó blogbejegyzéseit is - mondta az elemző.