Csúcson a magyar csődkockázat

Vágólapra másolva!
Általában jól teljesítettek az európai piacok a keddi kereskedésben, a magyar tőzsde azonban esett és gyengülni kezdett a forint is. Egy piaci elemző szerint ennek az az oka, hogy kiszivárgott egy olyan állítólagos kormányzati terv, amely a devizatartalék felhasználásáról szól. Az esést az sem tudta tompítani, hogy jól sikerült a keddi állampapír-kibocsátás. Délután némileg javított a magyar piac, a nyugati piacok azonban még jobban emelkedni kezdtek, ugyanakkor a magyar csődkockázat elérte a csúcsot.
Vágólapra másolva!

Miközben az európai piacokon pozitív hangulat uralkodott kedden, a magyar pénzpiacon esés volt tapasztalható. A magyar piacot jellemző befektetői pesszimizmust mutatja a csődkockázat emelkedése. A csőd valószínűségét kifejező CDS-mutató rekordközelbe emelkedett kedd délelőtt, a Portfólió.hu pedig délután azt írta, hogy el is érte a csúcsot.

Ennek oka Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint egyértelműen az, hogy külföldi lapok is írtak a kormány állítólagos szándékáról, amely a devizatartalék felhasználásáról szól. "Felkapták a hírt, és rosszul fogadták" - mondta az elemző. Az Index kedden azt írta, kormányközeli forrás is megerősítette azt az értesülést, hogy a kormányzat a jegybank számláin elhelyezett devizatartalék felhasználását tervezi.

A Nemzetgazdasági Minisztérium délután adott ki egy közleményt, amelyben cáfolták, hogy a kormány növekedésre akarná használni a devizatartalékot. Matolcsy György decemberi kijelentését idézve azt írták: a devizatartalékból "nem lehet forrásokat a gazdasági növekedést támogató programokra felhasználni". Az Index arról is írt, hogy nem csak növekedésre, de az önkormányzatok devizaadósságára használnák a tartalékot, erről azonban nem írt a minisztérium.

Az NGM később egy második közleményben részletesen válaszolt az Index cikkére. Ebben azt írták, hogy a külföldi adósság törlesztésekor a tartalékigény is csökken, illetve, hogy az önkormányzatok adósságának állami átvállalása teszi szükségessé, hogy devizát szerezzen be az állam.

Nem az állampapír okozza

Kedden volt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legújabb, 3 hónapos diszkontkincstárjegy-kibocsátása. Az adatok szerint több mint 100 milliárd forint értékben érkezett ajánlat a papírokra, miközben az ÁKK 45 milliárdot hirdetett meg. A túljegyzés viszonylag pozitív üzenet, "mindenképpen jó" - mondta Suppan Gergely, aki szerint emiatt ez nem állhat a forint gyengülése mögött.

Azért tartotta kedvezőnek ezt a fejleményt, mert a múlt héten (december 29-én) szerinte fölöslegesen tartottak aukciókat olyankor, amikor alig voltak a piacon, ezért természetes volt, hogy "besültek" az aukciók. Ehhez képest a sikeres kibocsátást kedvező jelnek tartja.

Európa föl, Magyarország le

A Budapesti Értéktőzsde 0,9 százalékos visszaeséssel zárt, de délelőtt 2 százalék fölött visszaesésben is járt. A vezető papírok mindegyike gyengült délelőtt, a két legnagyobb forgalmú papír, a Mol és az OTP több mint 2 százalékkal, délután azonban az OTP ledolgozta a veszteségét.

A forint a kedd reggeli nyitás után körülbelül kilenc órától kezdve folyamatosan gyengült. Az euró a reggeli 312 forint körüli árfolyamról 316 forintig drágult, a dollár 240-ről 242 forint fölé, a svájci frank pedig 256,5 forintról 259,5 forint fölé. Délután ötre egy erősödési periódus után körülbelül ezen a szintre kerültek vissza.

A forint az euró mozgását követi rendszerint, amikor nincs kifejezetten Magyarországra vonatkozó hír. Kedden az euró komolyan erősödni tudott a dollárral szemben, ami normális esetben a forint erősödésével is jár, most azonban nem ez volt tapasztalható.

A vezető európai tőzsdék (kivéve a párizsit) a magyarral szemben pozitív tartományban jártak kedd délben. A londoni FTSE 100 0,8, a német DAX 1,1, a milánói FTSE MIB 0,6 százalékos emelkedésben járt dél körül, a nagyok közül csak Párizs volt 0,7 százalékos mínuszban. A magyar piac visszakapaszkodásával párhuzamosan a nyugati piacok emelkedtek: London 2,1, Frankfurt 1,5, Milánó 1,3 százalékos emelkedésben volt öt után, és Párizs is 0,5 százalékos pluszba fordult át. A délután nyitó amerikai tőzsde fő indexei 2 százalék fölött jártak, miután kedvező adat érkezett a kínai feldolgozóiparból.