Stagnál a GKI konjunktúra-indexe 

Vágólapra másolva!
Noha a lakossági várakozások rendkívül kedvezőek, az üzleti index visszafogottsága miatt hónapok óta stagnál a GKI Gazdaságkutató Rt. az Európai Unió támogatásával készített konjunktúra indexe. Júniusban az üzleti bizalmi index egy kissé romlott, a lakossági azonban megközelítette a minden eddiginél magasabb áprilirsi szintet. Közép-Magyarország kivételével az összes régióban javultak a lakosság várakozásai.
Vágólapra másolva!

Az üzleti és a lakossági bizalmi indexből számított GKI konjunktúra-index a tavaly júniusi adathoz képest 2,8 pontos javulást mutat, jelenleg 5,2-en áll. Az érték azonban, az üzleti szektor stagnálása miatt1,1 pontot romlott a májusban mért 4,1-hez képest.

Az üzleti bizalmi index a 2001 júniusi -3,2 köz képest idénre -6,2-re mérséklődött. Az iparban nem változott az elmúlt illetve a következő három hónap megítélése. A kereskedelmi cégek, noha általános indexük változatlan, növekvő készletszintről és kissé romló üzletmenetről számoltak be, azonban emelkedett megrendelési hajlandóságuk. Az építőipari cégek várakozásai romlottak, azonban ez a szám sokkal kedvezőbb mint a tavaly ilyenkor mért érték.

A lakossági bizalmi indexet továbbra is a növekvő optimizmus jellemzi. A tavaly júniusban mért -22,0-ról -1,8 re csökkent a bizalmatlanság értéke, mely megközelítette a májusi visszaesés után ismét megközelítette az áprilisban mért -0,6 os rekordot A válaszadók jelenlegi pénzügyi helyzetüket minden korábbinál optimistábban látták, a következő 12 hónapban növekedésre számítanak..A magyaerországi hét régió közül Közép-Magyarország (-5,0)kivételével mindenütt javultak a lakosság várakozásai. Legoptimistábbak a Dél-Dunántúl lakói (9,2).

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Megállt a konjunktúra romlása
(2002. február 18.)

Ajánlat:

GKI Gazdaságkutató Rt.