Gáz- és áramár-emelésről döntött a kormány

Vágólapra másolva!
Februártól 7,7 százalékkal drágul a lakosság számára a villamos energia, míg a lakossági földgáz május 15-től lesz drágább, 12 százalékkal a kormány pénteki döntése alapján - közölte a Miniszterelnöki Hivatal.
Vágólapra másolva!
Árak/uzletinegyed/vasarlas/arak/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata.

A február 1-jétől megemelt villamos energiaár 200-400 forintos többlet terhet jelent havonta a legtöbb háztartásnak fogyasztás statisztikai adatok alapján - mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kormányülést követő tájékoztatón pénteken. A nappali áram ára kilowatt óránként 7,7 százalékkal emelkedik, ami 22 forint helyett 23,7 forintot jelent február 1-től. Ugyanakkor az éjszakai kedvezményes áramtarifa 13,7 százalékkal 11,6 forintra emelkedik, mondta a szóvivő.

A kormányszóvivő mind a villamos energia-, mind a gázáremeléssel kapcsolatban elmondta: a drágulást az tette szükségessé, hogy az előző kormány a választásokat megelőzően a törvényi szabályozás ellenére nem tartotta be a lefektetett árszabályozási rendet és nem biztosította a költségarányos árakat. Így a jelenlegi árszínt mellett az ellátás biztonsága került veszélybe a gáz- és a villamosiparban egyaránt.

A május 15-i gázáremelést követően nem tervez további lakossági gázáremelést az idén. mondta Gál J. Zoltán. A gazdasági és közlekedési miniszter a kormányülésen tájékoztatást adott a 2003. évre tervezett gázáremeléssel kapcsolatos döntésről, aminek értelmében május 15-től a lakossági fogyasztók körében 12 százalékkal emelkedik a gáz ára. A kormány arról is döntött, hogy március 31-ig elfogadják az új földgáztörvényt, amely egy támogatási rendszert is magában foglal. A támogatási rendszer lényege az lesz, hogy az importnál lényegesen olcsóbb hazai kitermelésű gáz árát kell figyelembe venni a lakossági fogyasztói áraknál. A részleteket a gazdasági miniszter dolgozza ki. Az új törvénnyel 2004-től a magyar gázpiac több mint 41 százaléka lenne liberalizált, ami megfelel az európai közösség előírásainak.

"- Nem erről volt szó: Medgyessy Péter, Kovács László és Lendvai Ildikó egymást túllicitálva ígérte, hogy nem lesz a gázáraknál fogyasztói áremelés" - mondta Varga Mihály fideszes frakcióvezető-helyettes pénteken. Közölte: a kabinet döntése arról szól, hogy a villamos energia ára az infláció mértékét kétszeresen, a gáz ára pedig háromszorosan meghaladó mértékben emelkedik - írja az MTI.