A gáz 12, az áram 8,7 százalékkal drágulhat

Vágólapra másolva!
A kormány pénteki ülésén dönt a gáz és az áram árának emeléséről. Az RTL Klub és a TV2 értesülése szerint a gáz ára májustól 12 százalékkal, a villamosenergia ára februártól 8,7 százalékkal nő. Várhatóan dönt a kabinet az autópályadíj emeléséről és a Terror Házától elvont költségvetési támogatás pótlásáról is.
Vágólapra másolva!

Az inflációt meghaladó mértékű energia-áremelési javaslatot tárgyal pénteken a kormány - értesült az RTL Klub és a TV 2 híradója. Az esti kiadásokban ismertetett előterjesztés szerint a gáz ára májustól 12 százalékkal, éves átlagban 7,5 százalékkal emelkedhet. A villamosenergiáért februártól - a televíziók értesülése szerint - 8,7 százalékkal kell majd többet fizetni.

Dönthet a kabinet az autópálya-matricákról és a Terror Házától elvont támogatás pótlásáról. Előbbi az áfa emelkedése és az új autópálya-sakasz miatt mintegy húsz százalékkal kerülhet többe. A Terror Háza valószínűleg nem kapja meg a korábban az intézménytől elvont 150 millió forintot. Várhatóan ennek felét, kétharmadát kapja vissza a kormánytól.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, amely az áremelési javaslat előterjesztője, az MTI érdeklődésére mindössze annyit közöltek: az előterjesztés szigorúan titkos. Korábban Kaderják Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke 8-9 százalék körüli lakossági villamos áremelés lehetőségéről beszélt.