Százmilliárdos kárt okozhat az aszály

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy az országban az eddig legsúlyosabbnak tartott 1952-es, illetve 1992-es évhez hasonló aszály lesz idén, ami 100 milliárd forintos közvetlen mezőgazdasági kárt okozhat - közölte Váradi József, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az agrártárca kezdeményezésére a környezetvédelmi és vízügyi miniszter a jelenlegi helyzetet 2003. április 15-től kezdődően országos aszálynak minősítette - emlékeztetett Váradi József. Ennek jelentősége az, hogy a mezőgazdasági vízhasználók így mentesülnek a vízkészlet-járulék fizetése alól.

Váradi József a sivatagosodás és aszály elleni küzdelem világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón kedden elmondta, hogy az öntözésre berendezkedett területek vízigényei alapján a nagy öntözőrendszerekhez a vízkészletek biztosítottak, ennek ellenére egyes kisebb térségekben fel kell készülni vízkorlátozásra is.

Ebben az évben a meteorológiai előrejelzések szerint júniusban az átlagosnál melegebb és csapadékos, júliusban az átlagosnál melegebb és szárazabb, augusztusban átlagos hőmérsékletű és a megszokottnál szárazabb időjárás várható. Különösen száraz időjárás volt az elmúlt hetekben a Balaton vízgyűjtőjén és az Alföldön, ahol a havi csapadék mennyisége nem érte el a 20-30 millimétert sem.