Tüntettek a regisztrációs adó ellen

Vágólapra másolva!
A regisztrációs adó február 1-jei bevezetése ellen tiltakozott néhány száz gépjármű-kereskedő hétfőn az Országház előtt, majd petíciót adtak át a házelnöki titkárság munkatársának.
Vágólapra másolva!
Petíció a regisztrációs adó bevezetése ellen/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040115peticio.htmlFebruártól regisztrációs adó a külföldi autók után/uzletinegyed/ado/20030923regisztracios.html

Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete (MGOE) elnöke elmondta, azt kérik az Országgyűlés elnökétől, hogy ha a használtgépjármű-kereskedők már egyszer kifizették az importált autó után a fogyasztási adót, akkor ne kelljen ezen felül megfizetniük a regisztrációs adót is.

Követeléseik közt szerepel az is, hogy a regisztrációs adóról szóló törvény az eredetileg tervezett időpontban, az Európai Unióhoz való csatlakozáskor, május 1-jén lépjen hatályba, és ne február 1-jén.

Fojt Attila elmondta: a regisztrációs adót a pénzügyi tárca álláspontja szerint azokra az autókra kell megfizetni, melyekre február 1-je után váltják ki az okmányirodákban a rendszámot és a forgalmi engedélyt, így az új adónem a korábban már vámkezelt autókat is érinti.

Az új adónem a fogyasztási adót váltja fel, amely új autók esetében egyes kategóriákban egyharmada, de használt autók esetében bizonyos kategóriákban akár a tízszerese is lehet a réginek.