Brüsszelben az első magyar Kohéziós Alap pályázat

Vágólapra másolva!
A Csepeli Szennyvíztisztító támogatási kérelmével Magyarország szerdán benyújtotta első Kohéziós Alap pályázatát az Európai Bizottsághoz. A beruházás teljes költsége közel 122 milliárd forint, nagyjából ugyanannyi, mint amennyibe a 4-es Metro kerül. A tervek szerint a költségek 65 százalékát az EU Kohéziós Alap, 20 százalékát a magyar költségvetés, 15 százalékát pedig a Fővárosi Önkormányzat vállalja.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint Közép-Európa legnagyobb környezetvédelmi beruházása, a Budapest szennyvizeinek több mint felét megtisztító központi telep 2008 végére épül meg Csepel északi részén. A létesítménnyel Budapesten 92 százalékosra nő a Dunába engedett, biológiailag tisztított szennyvizek aránya.

Közel egymillió embert érint közvetlenül a beruházás

A projekt fő célja, hogy Budapest központi részén megszűnjön a biológiailag tisztítatlan szennyvíz beömlése a Dunába. Ez segíti a folyó vízminőségének és a folyópart ökológiai állapotának javulását, ugyanakkor Budapest lakosságának is előnyére szolgál a víz esztétikusabb optikai hatása, valamint a folyópart által biztosított jobb szabadidős lehetőségek. Összességében több mint 900 000 ember él a projektjavaslatban szereplő Központi Szennyvízkezelő Telep által érintett területen, közölte az [origo]-val a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatala.

Magyarország EU-tagként jogosult lesz a nagy volumenű környezetvédelmi és infrastrukturális projecteket támogató Kohéziós Alap forrásaira. A Teljes Kohéziós Alap kerete 2004-2006 között 1112,67 millió euró, ennek a fele fordítható környezetvédelemre. Az első Kohéziós Alap pályázat költsége összesen 469 millió euró, ami egy közepes Operatív Program költségvetése, nagyságban a 4-es metró költségvetéséhez hasonlítható, áll a hivatal közleményében.

A teljes összegből 305 milliót eurót az EU Kohéziós Alap, 94 millió eurót a magyar központi költségvetés, 70 millió eurót pedig a Fővárosi Önkormányzat vállal - közölte a beruházást vezető Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft.

Év végére várható a döntés

A pályázati anyag szakmai véleményezése körülbelül hat hónapot vesz igénybe, jóváhagyásáról a döntés az év végre várható, mondta a távirati irodának Oszkó Károly, az Enviroduna Kft. ügyvezető igazgatója. A beruházást vezető társaság szerint, mivel a Duna szennyezési terhelésének legfőbb forrása Budapest, a nagyvárosi szennyvíz megfelelő kezelésével jelentősen javítható a folyó vízminősége és biztonságos ivóvízellátás biztosítható a fővárosban és a folyó alsóbb szakaszain lévő településeken.