Válaszlépések az uniós munkavállalási korlátozásokra

Vágólapra másolva!
Magyarország különböző intézkedéseket tervez bevezetni az Európai Unió tagországainak munkaerőpiaci szabályozásaitól függően a csatlakozás után - mondta Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter csütörtökön. Azon tagállamok munkavállalóinak, amelyek nem bővítik munkaerőpiacukat, Magyarország munkavállalási engedélyt ír elő, és minden esetben felméri, hogy az állás betöltésére van-e magyar megfelelő munkaerő.
Vágólapra másolva!
A viszonosság elvét követi Magyarország az EU munkaerőpiacán/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040414aviszonossag.html

A tervek szerint azon tagországok munkavállalói, amelyek a csatlakozás pillanatában megnyitják a munkaerőpiacot, munkavállalási engedély nélkül vállalhatnak munkát Magyarországon.

Azoknak a tagországoknak a polgárai, amelyek nem nyitják meg teljesen munkaerőpiacaikat a magyar munkavállalók előtt május elsejével, de a jelenlegi helyzethez képest könnyítenek, ott munkavállalási engedélyhez kötik a magyarországi elhelyezkedést, de nem írnak elő munkaerőpiaci elemzést.

Burány Sándor elmondása szerint a harmadik csoportba tartozó tagállamok esetében, amelyek a mostani helyzethez képest nem bővítik munkaerőpiacukat, Magyarország munkavállalási engedélyt és munkaerőpiaci elemzést is előír. Vagyis minden esetben felmérik, hogy egy adott állás betöltésére van-e magyar megfelelő munkaerő.

A miniszter közölte: cél, hogy a magyar munkaerő még versenyképesebbé váljon. "Nem lehet versenyképes Magyarország, ha a magyarok nem versenyképesek" - mondta.