Sok uniós polgár csak engedéllyel dolgozhat itthon

Vágólapra másolva!
Csak engedéllyel dolgozhatnak Magyarországon azok az unióból származó munkavállalók, amelyek anyaországa nem nyitja meg munkaerőpiacát a magyarok számára május 1-től a kormány szerdai döntése értelmében.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a kormány az európai uniós csatlakozással kapcsolatban a munkaerőpiaci viszonosság alkalmazására és a védintézkedésekre vonatkozó rendeletet - közölte Gál J. Zoltán a kabinet szerdai ülése után.

Azon tagállamok lakosai esetében, amelyek az új tagállamok állampolgárainak munkavállalási feltételeit a csatlakozás előtti állapothoz képest lényegesen javítják, de nem nyitják meg teljesen munkaerőpiacukat, a munkavállalást engedélyhez kötik. Ezt az engedélyt a munkaerőpiaci helyzet vizsgálata nélkül adják ki. Azon tagállamokkal szemben, amelyek munkaerőpiacaikat nem nyitják meg, Magyarország a munkavállalást engedélyhez köti, amelynek megadása során a munkaerőpiaci helyzetet is vizsgálni kell.

A csatlakozási szerződés Magyarország számára is lehetőséget ad arra, hogy az érintett tagállamok vonatkozásában az általuk bevezetett védintézkedésekkel egyenértékű rendelkezéseket tartson hatályban, azaz a viszonosság elvét követve járjon el - mondta a kormányszóvivő. Hozzátette: Magyarország védintézkedést alkalmazhat a csatlakozó országokkal szemben is, ha a magyar munkaerőpiacon fellépő zavarok komolyan veszélyeztetik az életszínvonalat vagy a foglalkoztatottságot.