A jövőben lízingelni is lehetne a lakásokat

Vágólapra másolva!
A legfrissebb lakáspolitikai koncepció szerint a jövőben lízingelni is lehetne a lakásokat, amellyel így a fiatalok lakáshoz jutását szeretnék megkönnyíteni. Egy másik elképzelés szerint akár 10-15 százalékos önrészel is vásárolni lehetne első lakást - írja pénteki számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az elképzelések szerint a konstrukcióban részt vevő lakásvásárlók ingyen juthatnának az ingatlanhoz, amit helyettük valamelyik kereskedelmi bank vásárolna meg. A vevők a vételárat lízingdíj formában törlesztenék.

Ha valaki öt év eltelte után más lakásba szeretne költözni, az addig befizetett lízingdíjjal szabadon rendelkezhet, ha viszont nem telik le az öt év, akkor elvész a befizetett pénz.

Egy másik elképzelés szerint a fiatalok lakáshoz jutását segítené az úgynevezett kanadai modell bevezetése, ahol igen kicsi, 10-15 százalékos önrésszel már vásárolhatnának lakást a fiatalok. Itt a saját részbe be lehetne számítani a szociálpolitikai támogatás összegét, ezért gyakorlatilag ingyen juthatnának lakáshoz a vásárlók.

A koncepció kidolgozói szerint a bankoknak egyik megoldásnál sincs különösebben nagy kockázatuk, mivel az állam egy speciális garanciaalappal segítené a pénzintézeteket. Ez nagyjából 3-4 milliárd forintot jelentene a költségvetésben. A Pénzügyminisztérium hajlana arra, hogy a jövő évi büdzsét ennek megfelelően alakítsák át - értesült a Világgazdaság.