Szigorúbb gazdaságpolitikát kér az EU

Vágólapra másolva!
Nem voltak elég hatékonyak a magyar kormány által az államháztartási hiány csökkentése érdekében hozott intézkedések - áll az Európai Bizottság szerdai közleményében. A testület szerint a kormánynak szigorúbb költségvetési politikát kell folytatnia az euró 2010-es bevezetése érdekében. A kormány szerint a Bizottság rossz számokat nézett.
Vágólapra másolva!

A kevéssé hatékony költségvetési kiigazítások miatt idén a tervezett 4,6 helyett 5,5, jövőre pedig 4,1 helyett 4,7 százalékos lesz a magyar államháztartás GDP-arányos hiánya, így további intézkedések szükségesek annak érdekében, hogy a deficit 2008-ra 3 százalék alá mérséklődjék - olvasható a Bizottság közleményében. Ekkora hiányt vállalt ugyanis a magyar kormány 2008-ra az uniós tagállamok pénzügyminiszterei által is jóváhagyott középtávú gazdasági stratégiájában, amely a közös valuta 2010-es bevezetésével számol.

A konvergencia-program decemberi, aktualizált változatát az Európa Bizottság most nyilvánosságra hozott értékelése még nem tudta figyelembe venni - közölte a Pénzügyminisztérium. A tárca emlékeztet: az idei, vártnál nagyobb deficit miatt a módosított konvergencia-program a korábbinál nagyobb 2005-ös hiánycsökkentést tervez: a deficit a tervek szerint az idei 5,3-ról 4,7 százalékosra csökken, vagyis a korábban vállalat 0,5 százalékpont helyett 0,6 százalékponttal mérséklődik a hiány.

Amennyiben az Európai Tanács - az Unió legfőbb döntéshozó szerve - a Bizottság javaslatára elmarasztalná Magyarországot a túlzott deficit miatt, szankciókat akkor sem vezetnének be, mert hazánk nem tagja a valutauniónak - derül ki a Bizottság közleményéből.

Csak hazánk és Görögország kapott elmarasztalást

A Bizottság ugyanakkor úgy döntött, hogy Ciprus, Csehország, Lengyelország, Málta és Szlovákia megtette a megfelelő gazdaságpolitikai kiigazítsokat, így idei és 2005-ös államháztartási hiányuk megfelel az általuk elfogadott konvergencia programban ígérteknek.

Magyarországon kívül Görögországot marasztalta még el az Unió vezető testülete a hiány nem kellő mértékű csökkentse miatt. Mivel az ország tagja a valutauniónak, akár szankcionálható is a túzott görög deficit.