A szerbek és az ukránok is bejelentkeztek a tokajiért

Vágólapra másolva!
Egyre szélesedik a tokaji névhasználatáról szóló vita, mivel Szerbia, Oroszország és Ukrajna is hasonló elnevezésű borféleségekkel lép piacra. Miközben Magyarország igyekszik védeni névhasználati pozícióit az EU-ausztrál bortárgyalásokon, Szlovákia nem kívánja betartani a tavaly kötött kétoldalú megállapodást - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Tokaji néven jegyeztetett be egy borféleséget Szerbia egy nemzetközi borszakmai szervezetnél, és már Oroszország is forgalmaz bort Tokajszki Furmint elnevezéssel - értesült a Világgazdaság. Magyarországnak ebben az ügyben több EU-tagállammal (Szlovákiával és Olaszországgal) is nézeteltérése van. Emellett Ausztrália is használni kíván egy tokajihoz hasonló nevet, és információk szerint ukrán cégek is forgalmaznak bort tokaji elnevezéssel.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkárhelyettese szerint, mivel a tokaji esetében védett földrajzi eredetű magyar termékről van szó, valamennyi névhasználati próbálkozást fel kell számolni. Előbb az EU-n belüli vitákat kell lezárni, azután különböző szerződések alapján fel kellene lépni az egyéb nemzetközi ügyekben is - állapította meg.

Minisztériumi értesülések szerint ugyanakkor egyre kilátástalanabb a helyzet a Szlovákiával folyó névhasználati vitában, holott a szomszédos országgal tavaly - brüsszeli közvetítéssel - megállapodást kötött Magyarország. (időközben az olasz termelők a strasbourgi európai bíróság elé vitték a tokaji ügyet).

A magyar-szlovák egyezségben Pozsony vállalta, hogy több ponton a magyar elvárások alapján módosítja a szlovák bortörvényt, hazánk pedig cserében - szigorú megkötések mellett - hozzájárult volna a névhasználathoz. Az egyik feltétel értelmében Pozsonynak 565 hektárban (a magyar borvidék egytizedében) kellett volna maximálnia tokaji szőlőültetvényeit, de a lap információi szerint a jogszabály-módosítási elképzelések területi korlátozást nem tartalmaznak. Ehelyett a szlovák agrárminiszter azt tervezi, hogy pályázatot ír ki a tokaji bortermelő címért, vagyis nem a földrajzi adottságok, hanem a jelentkezések alapján döntenék el, ki termelhet tokaji borokat.

A szlovák névvitával párhuzamosan zajlanak az új EU-ausztrál bormegállapodás létrehozására irányuló kétoldalú tárgyalások is, amelyek szintén veszélyeztetik a magyar tokajit. Az eddigi egyeztetések szerint a tokaji nem kapná meg azt a védelmet, amelyet más hagyományos európai borfajták élveznének.