Esett a tőzsde forgalma júliusban

Vágólapra másolva!
Júliusban tizenegy százalékkal csökkent a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma. A BUX egy hónap alatt csaknem kétezer ponttal emelkedett.
Vágólapra másolva!

Az Értéktőzsde részvényforgalma júliusban 674,34 milliárd forintot tett ki, ez tizenegy százalékkal kevesebb az előző hónaphoz képest - közölte a BÉT hétfőn a brókercégek jelentései alapján készült összesítésében.

A derivatív (származtatott termékek) piacon a tőzsde forgalma 35,6 százalékkal nőtt júniushoz képest; kétszeres árfolyamértéken számolva 166 milliárd forintot tett ki. A részvények határidős lejárataira viszont 5,5 százalékkal kevesebb, 233,5 milliárd forintnyi üzlet született júliusban.

Az azonnali piacon az államkötvények és kincstárjegyek forgalma a kétszeresére bővült, és 4,76 milliárd forintot tett ki. A befektetési és kárpótlási jegyek együttes forgalma 307,9 millió forint volt, ami az előző havi forgalomnak a két és félszerese.

A jelzáloglevelek és vállalati kötvények adásvétele ugyanakkor az előző havi érték harmadára, 11,29 milliárd forintra zsugorodott.

A brókercégek forgalmi listáján júliusban az Erste Bank Befektetési Rt. került az élre, a társaság csaknem 127 milliárd forint értékben forgalmazott részvényeket a tőzsdén. Második helyen a Concorde Értékpapír Rt. végzett 96,1 milliárd forintos forgalommal. Mögötte csak kevéssel maradt le a harmadik helyen álló K and H Equities, amely 95,4 milliárd forint értékben kereskedett.

Az elmúlt hónap során a BUX sorozatosan történelmi csúcsokat döntött, a hónap elején átlépte a 19 ezer, majd a hónap végén a 20 ezer pontot is. Összességében több mint 10 százalékkal, csaknem kétezer ponttal emelkedett egy hónap alatt az index értéke.