Veres: Továbbra is 2010 az euróbevezetés dátuma

Vágólapra másolva!
Az évi 3,5-4,0 százalékkal növekvő gazdasági teljesítmény és a tartósan alacsony infláció ellenére sem kívánja előrehozni a kormány Magyarország 2010-es eurócsatlakozási dátumát - mondta sajtótájékoztatón Veres János pénzügyminiszter. A szaktárca a jövő évi költségvetést 2 százalékos éves átlagos infláció mellett tervezi.
Vágólapra másolva!

A kormány továbbra is azzal számol, hogy Magyarország 2010-ben csatlakozik az euróhoz. Az eurócsatlakozás egy évvel korábbi bevezetése azért nem lehetséges, mivel az Eurostat, illetve a pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) által jóváhagyott számítási módszer, amely a GDP-arányos államháztartási hiánynál figyelembe veszi a nyugdíjpénztári befizetéseket, csak 2007-ig lehetséges - mondta Veres János. A pénzügyminiszter szerint "a magyar gazdaság számára szükségtelenül nagy sokkot jelentene megteremteni a maastrichti kritériumrendszer 2009-es teljesítésének feltételeit".

Az idei évre 3,5-4,0 százalékos, a felső határhoz közelebb álló bruttó hazai termék (GDP) növekedéssel számol a Pénzügyminisztérium. Veres János szerint 2006-ra 2 százalékra mérséklődik az infláció.

"A KSH kedden közölt 4,1 százalékos második negyedéves GDP-növekedési adata arra utal, hogy a magyar gazdaság továbbra is 2-2,5 százalékkal gyorsabban fejlődik, mint átlagosan az európai uniós tagok régebbi, 15-ös tábora" - mondta a pénzügyminiszter.

Az államháztartás augusztusban és szeptemberben is hiánnyal zár majd, és szeptember végére a deficit összege meghaladja majd az egész évre tervezettet, de az év végére pénzforgalmi szemléletben az várhatóan a prognózisnak megfelelően 1022 milliárd forint lesz - mondta Veres János.

A pénzügyminiszter kérdésre válaszolva elmondta: a jelenlegi magyar kormány a korábban meghirdetett programja szerint folytatja a nyilvános és átlátható privatizációt. "A befektetők csendes döbbenettel vagy hangos felháborodással fogadták a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjének hétvégi véleményét a privatizáció esetleges felülvizsgálatáról" - mondta a sajtótájékoztatón Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

16 év múlva érhetjük el Ausztria mostani szintjét

"Azért van szükség politikai konszenzusra a gazdaságpolitikában, hogy megtervezhessük, hogyan érjük el minél előbb az Európai Unió átlagát, tudván, hogy jelenlegi teljesítményünk az átlag 61 százaléka" - jelentette ki Kóka János.

A gazdasági és közlekedési miniszter szerint 16 év múlva érhetjük el Ausztria jelenlegi gazdasági fejlettségét, ha az előző 8 év átlagos, 4,2 százalékos GDP-növekedése tartós marad.

A gazdasági tárca vezetője az idei folyamatokat illetően kiemelte: az első félévben az export 10-12 százalékkal nőtt, miközben az import ennél kisebb mértékben, 5-6 százalékkal. Mindezek eredményeképpen az első féléves külkereskedelmi hiány fele a tavalyi első hat havinak, noha a tavalyi adatokat torzította a májusi EU-csatlakozás. A miniszter szerint, ha az export a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor a külkereskedelmi mérleg hiánya 3 milliárd euró körül alakulhat, szemben a tavalyi 3,8 milliárddal.

Kóka János elmondta, hogy gyorsul a működőtőke-beáramlás is, és az első negyedévi 1,1 milliárd eurós érték után reális esély van arra, hogy 2005 egészében 4 milliárd eurónyi összeget fektetnek be Magyarországon.