Adózhatunk a kamat után is

Vágólapra másolva!
Az árfolyamnyereség adó mellett a kamatadó bevezetését is tervezi 2007-től a kormány. A lépést a Budapesti Értéktőzsde vezetői szorgalmazták a diszkrimináció elkerülése érdekében.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, és Veres János pénzügyminiszter hétfő délelőtt a Budapesti Értéktőzsde vezetőivel együtt jelenti be, hogy milyen lépéseket terveznek a tőkejövedelmek adóztatásában, illetve a magyar értékpapírpiac élénkítésében.

A politikai szándék egyébként egyértelmű, a tőkejövedelmeket is meg akarják adóztatni a jövőben. A kérdés csupán az, - főleg a jövő évi választások közeledtével - hogy mikortól lépjen életbe, és milyen adókulccsal az árfolyam, illetve a kamatadó. Árfolyamnyereség adó egyébként jelenleg is létezik, csupán a tőzsdei ügyeletek után bizonyos feltételek mellett 0 százalék a kulcs. A jelenlegi elképzelések szerint ez szűnne meg 2007-től, amikortól 10 százalékos adót kellene fizetni ez után a jövedelem után is. A Világgazdaság értesülései szerint azonban sikerrel jártak a magyar tőzsde vezetői, akik azt szerették volna elérni, hogy az árfolyamnyereség adókulcsának megemelésével együtt a kamatadót is vezessék be.

Ezt a lépést egyébként azzal magyarázzák, hogy a magyar lakosság befektetései zömét még mindig bankbetétekben tartja, s ezt a folyamatot erősítheti, ha ezt a fajta jövedelmet nem adóztatja meg a kormány.