Bokros nulladik nyugdíjpillért javasol

Vágólapra másolva!
Amennyiben a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer a tényleges járulékfizetés alapján működő rendszerré válik, szükség lesz a nulladik nyugdíjpillér bevezetésére a legszegényebb idősek számára - hangsúlyozta Bokros Lajos.
Vágólapra másolva!

A felosztó-kirovó elven működő nyugdíjrendszer egyéni számlás rendszerré alakításával egy időben szükségessé válik az adókból finanszírozott, szociális nyugdíjrendszer, a rendszer nulladik pillérének bevezetése Magyarországon - jelentette ki Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem (CEU) vezető alelnöke a Generali-Providencia Biztosító Rt. szerdai sajtóbeszélgetésén Budapesten.

A Magyarországon bevezetett, lényegi elemeket tartalmazó nyugdíjreform nem oldotta meg a potyautas problémát, azt, hogy ma nincs szoros kapcsolat a nyugdíjjárulék-fizetés és a nyugellátás között.

"Rengeteg potyautas van a rendszerben, ugyanakkor a kormányok nem érdekeltek abban, hogy a potyautasokat kiszűrjék" - jelentette ki Bokros Lajos. Az ellátásból kiesők nyugdíját költségvetési forrásból kellene finanszírozni, ami pedig válságba sodorhatja a kormányzatot - tette hozzá.

Az egyéni számlás társadalombiztosítási rendszer bevezetésével egy időben a rokkantsági nyugdíjjal nyugállományba vonulókat is ki kell venni a társadalombiztosítás rendszeréből. Ez pedig - lévén hogy a korábbi években a létszámleépítés, illetve a várható munkanélküliség valós alternatívájaként használták a rokkantosítást - vélhetően nem kis teher lesz a költségvetés számára.

A magyarországi nyugdíjrendszer jövőbeli problémáit növeli az az egész Európát sújtó demográfiai probléma, amelyet a társadalom elöregedése néven ismerünk, tetézve azzal a sajátos helyzettel, hogy az elmúlt években-évtizedben tömeges méreteket öltött Magyarországon a járadékfizetés elkerülése.

Amennyiben a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer egyéni számlán alapuló, a nyugellátást a tényleges járulékfizetéshez kötő nyugdíjrendszerré alakul át, szükséges lesz a nulladik nyugdíjpillér bevezetésére. Erre a minimális nyugdíjra azok lesznek jogosultak, akik után egyáltalán nem fizettek nyugdíjjárulékot s így egyáltalán nem jogosultak öregségi nyugdíjra - mondta Bokros Lajos.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer talpon maradásához elkerülhetetlen lesz a nyugdíjkorhatár további emelése a jelenlegi 62-ről 65 évre, valamint a helyettesítési ráta - ami a jövedelem és a leendő nyugdíj arányának meghatározására szolgál - csökkentése akár 50 százalékra.