Elúszott az euró 2010-es bevezetése

Vágólapra másolva!
Valószínűtlenné vált a költségvetési célszámok szerdai felülvizsgálata után az euró 2010-es magyarországi bevezetése - vélik londoni elemzők. Veres János azonban kitart amellett, hogy a megfelelő hiánycsökkentési folyamat elvezethet akár 2008-ra az euróhoz szükséges kritériumok teljesítéséhez. Az EU aggodalommal figyeli a hiány alakulásást.
Vágólapra másolva!

Valószínűtlennek tartják a költségvetési célszámok szerdai felülvizsgálata után az euró 2010-es magyarországi bevezetését londoni elemzők. Azonban a felülvizsgálat - ha nem vezet meredek forintgyengüléshez - nem feltétlenül jelenti a pénzügypolitikai enyhítési kurzus végét.

"Az európai bizottság aggodalommal figyeli a magyar államháztartási hiány alakulást" - nyilatkozta az [origo]-nak Amelia Torres, az Európai Unió gazdasági biztosának szóvivője. Torres elmondta: az európai bizottság néhány héten belül újraértékeli a magyar kormány fiskális programját.

A pénzügyminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón azonban kitartott amellett, hogy a következő években a 2005 és 2006 közötti mértékhez hasonló nagyságrendű hiánycsökkentési folyamat elvezethet 2008-ra az euró bevezetéséhez szükséges kritériumok teljesítéséhez.

Veres szerint amennyiben 2008-ban a GDP-arányos államháztartási hiány 3,3-3,4 százalék lesz, a nyugdíjkorrekció 0,4 százalékos hatásának beszámításával teljesíthető a 3 százalékos kritérium.

A kormány azonban nem foglalkozott szerdai ülésén az euró bevezetésének dátumával, mivel a konvergencia programot decemberben kell átadni az EU bizottságnak. A pénzügyminiszter megismételte, hogy a magyar gazdaság szerinte erősebb annál, minthogy csak 2013-2016-ban csatlakozzon az eurózónához.

Másként vélekednek küldöldi elemzők. Az új számok azt mutatják, hogy Magyarországon "rendkívül lassú" költségvetési reformfolyamat zajlik, és ez "erőteljesen arra utal", hogy a 2010-es euróbevezetés valószínűsége "igen-igen csekély" - mondta Dwyfor Evans, a Bank of America londoni befektetési részlegének feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke az új hiányszámok bejelentését követően.

Arra a kérdésre, hogy a szerdai bejelentés miképp hathat a forintra, a Bank of America alelnöke azt mondta: 250-nél látja a lélektani határt, ha a forint e szint fölé gyengül az euróval szemben, akkor sok befektető megkezdheti forint- és kormánykötvény-pozíciói leépítését. Ez azonban nem automatikus hatás, mert vannak olyan egyéb, kedvező makrotényezők, amelyek ellensúlyozzák a gyenge költségvetési teljesítményt - tette hozzá.

A szerdai bejelentés utáni monetáris kilátásokat tekintve, a költségvetési felülvizsgálat nem fogja feltétlenül leállítani az enyhítési kurzust, mert a jegybank az eddigi kamatcsökkentések előtt is tudott a költségvetési gondokról, és egyelőre az inflációs pálya is kedvező. Ha nem lesz tartós forintgyengülés, az MNB jó eséllyel még egy negyed százalékpontos kamatcsökkentést végrehajt az idén - mondta a BoA londoni vezető elemzője.

Reinhard Cluse, a UBS befektetési csoport londoni irodájának vezető feltörekvő piaci konzultánsa azt mondta: már a minapi IMF-figyelmeztetés, valamint az autópályaépítés költségvetésen kívüli elszámolásának uniós tilalma után többé-kevésbé világos volt, hogy az ESA95-ös alapú idei hiány jóval meg fogja haladni a hivatalos deficitcélt.

Ebből következően az is egyértelművé vált, hogy a 3 százalékos felső maastrichti deficitplafon teljesítése 2008-ra "igen valószínűtlen". Gyurcsány Ferenc előző napi rádiónyilatkozata után az is meglehetősen egyértelmű, hogy a kormány maga sem fog kitartani a 2010-es eurócsatlakozási céldátum mellett - mondta Cluse.

Azonban ha a kormány "elkezdi a céldátum felülvizsgálatát "azt nem egy évvel fogja kitolni, hanem kettővel". Ha a globális környezet támogató marad, a forint nem fog nagy ütést elszenvedni és a magyar adósságba befektetők "meg fogják emészteni ezt a kellemetlen meglepetést" az elemző szerint. A következő napokban végbemehetnek korrekciók, de ezek nem feltétlenül egy nagyobb korrekció előjelei; ahhoz a globális környezet romlása kellene.