Járai szerint nyoma sincs reformoknak

Vágólapra másolva!
Járai Zsigmond szerint kamatcsökkentés, de akár kamatemelés is lehetséges az elkövetkező időszakban, mivel nem lehet megmondani, hogyan alakulnak a nemzetközi pénzügyi és gazdasági tendenciák. A jegybank elnöke a 2006-os büdzsé tervezete alapján további kockázatokról beszélt.
Vágólapra másolva!

Az MNB elnöke szerint továbbra is rendkívül kedvező a nemzetközi befektetői környezet és az infláció alakulása is pozitív, és a jöv ő évi inflációs várakozások is alacsonyak. Ezzel együtt a nemzetközi pozitív környezet könnyen megváltozhat - nyilatkozta a jegybank elnöke csütörtökön.

A forint árfolyamának mostani alakulása miatt nem türelmetlenkedem, nincs árfolyamcélja az MNB-nek, az infláció azonban pozitívan alakul" - tette hozzá az elnök.

Járai azt is kijelentette, hogy a 2006-os költségvetés tervezete alapján további kockázatokat lát az államháztartásban. "Azoknak a strukturális reformoknak, amelyeket meg kellene valósítani az államháztartásban, nyoma sem látszik a 2006-os tervezett büdzsében" - mondta a jegybank elnöke.

Járai Zsigmond emiatt továbbra sem gondolja, hogy 2010-ben be lehetne vezetni az eurót, mivel ahhoz a maastrichti feltételeket 2008-ra teljesíteni kellene. Véleménye szerint egy év alatt, 2007-ben lehetetlen olyan jelentős változásokat végrehajtani az államháztartásban, hogy azok megteremtsék az előfeltételek teljesítését.

Ugyanakkor kijelentette: az idei, illetve a 2006-os államháztartási hiánycélok megváltoztatása nem érte váratlanul a pénz- és a tőkepiacot, csupán a beismerés dátuma volt kérdéses.