Tizenegy forinttal csökken a benzin ára

Vágólapra másolva!
Továbbra is magas benzinárakra kell felkészülni a világpiaci helyzet miatt. Szombattól azonban az általános forgalmi adó (áfa) csökkentésének eredményeként 11 forinttal lesz kevesebb a benzin, és a gázolaj ára a Mol kutaknál.
Vágólapra másolva!

A Mol követve az adócsökkentés mértékét, átlagosan 11,42 forinttal csökkenti a benzin árát. A gázolaj 10,84 forinttal lesz olcsóbb. Ez mindkét esetben a kerekítéseket is figyelembe véve 11 forinttal alacsonyabb árat jelent, amelyek szombattól érvényesek - jelentette be Alács Lajos, a Mol kereskedelmi igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón. A cég vezetője ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem a Mol változtatja meg árait, hanem a kormány által foganatosított áfa-csökkentést érvényesítik. Ez egyébként a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozók nem igazán járnak jobban, hiszen ők eddig is visszaigényelhették az általános forgalmi adót, ugyanakkor a magánszemélyek profitálhatnak a lépésből. A kormányzat október 1-től 25-ről 20 százalékra szállította le az üzemanyag áfáját. Az új árak szerint a 95-ös benzin literenként 274 forint lesz, a gázolaj pedig 260 forintba kerül.

Október 1-jétől kivonják a forgalomból a kétüteműekhez használatos 95-ös keverék üzemanyagot. Helyette az ilyen járművek üzemeltetői 95-ös benzint tankolhatnak majd, s külön megvásárolhatják a kutaknál az adalékanyagot. Mivel a keverék átlagosan 3 forinttal drágább mint a 95-ös benzin, a Mol kalkulációi szerint a változással nem járnak rosszabbul a kétüteműek üzemletetői.

A Mol szombattól az év végéig beszűnteti a térképek, és könyvek forgalmazását, hiszen az új 20 százalékos adókulcs kiszorítja a pénztárgépekből e termékek 5 százalékos adókulcsát. Alács Lajos elmondta: gondolkoznak azon, hogy esetleg kézzel írt számlákkal árusítsák e termékeket, egyelőre azonban az látszik racionálisabbnak, hogy kivonják a forgalomból e termékeket.