Ha az EKB kamatot emel, az MNB is szigorít

Vágólapra másolva!
Ha az euróövezeti jegybank (EKB) kamatot emel, a magyar kockázati hozamelőny eróziója miatt aggódó MNB is kénytelen lehet akár jelentősen visszaszigorítani pénzügypolitikáját londoni feltörekvő piaci elemzők szerint. Az EKB kamatemelését biztosra veszi már decemberre a londoni befektetési és hitelminősítő házak új elemzéseinek sora.
Vágólapra másolva!

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő hétfői európai hitelfolyamat-elemzése szerint 2006-ban nem sok változás várható az euróövezeti makrokörnyezetben, amelyet folytatódó bőséges likviditás és laza pénzügypolitikai háttér fog jellemezni.

Mégis, az euró további gyengülése és az erősödő inflációs várakozások miatt az EKB "nagyon óvatos" monetáris szigorítási kurzusba kezd, amelynek első mozzanata egy negyed százalékpontos kamatemelés lesz december 1-jén, áll a Moody's elemzésében. A hitelminősítő szerint az euró dollárárfolyama jelenleg 5 százalékot meghaladó, éves szintre kivetített ütemben gyengül.

A JP Morgan nemzetközi befektetési csoport londoni elemzése ugyanakkor agresszív euróövezeti szigorítással számol. A cég előrejelzése szerint a decemberi 0,25 százalékpontos emelést már 2006 márciusáig újabb hasonló követi, vagyis a jövő év első negyedében 2,5 százalék lesz az EKB által használt alapkamat, a kétheti repotenderekhez rendelt kamatminimum, amelyen az eurójegybank elfogadja a kereskedelmi bankok repoigényeit.

A JP Morgan szerint azonban az EKB itt sem áll meg: a jelentés azzal számol, hogy 2006. júniusra 2,75, szeptemberre pedig már 3,00 százalék lesz az euróövezeti jegybanki kamat, amely ezen a szinten zárja a következő évet.

Ez az agresszívabb londoni euróövezeti kamatprognózisok közé tartozik; a Barclays Capital befektetési bank a múlt héten 2,75 százalékos jövő szeptemberi EKB-kamatot jósolt, megjegyezve, hogy "most már megállíthatatlannak tűnik" az EKB hangulatváltása a kamatemelés felé. Ez a cég is december 1-jére valószínűsítette az első emelést.

A Dresdner bankcsoport londoni befektetési részlege (DrKW) - az európai feltörekvő piacokat legszorosabban figyelő nagy citybeli házak egyike - hétfőn kiadott napi térségi helyzetelemzésében azt írta: a várthatóan szigorodó euróövezeti pénzügypolitikai környezetben a magyar jegybank is kamatemelésre kényszerülhet.

A DrKW elemzői megjegyezik, hogy az október 24-ei monetáris tanácsi ülésen a kiadott jegyzőkönyv szerint a testület 13 tagjából csak kettő - a cég által a tanács "héjáinak" nevezett Adamecz Péter és Auth Henrik - szavazott kamatemelésre. Ez az arány a hétfői londoni elemzés szerint megerősíti a DrKW azon nézetét, hogy rövid távon nem várható az MNB pénzügypolitikai alapállásának módosulása.

Ha azonban az EKB valóban emel már decemberben, "aminek a valószínűsége megnőtt", az szűkítené a magyar befektetési konstrukciók által kínált kockázati felárat, és ez akár komoly piaci hatással is járhat, mivel a magyar piacon többségében európai uniós, illetve euróövezeti befektetők vannak jelen a külföldiek között, áll a hétfői londoni Dresdner-elemzésben.

A bank e forgatókönyve azzal számol, hogy a MNB az eurójegybank kamatemelése után nem sokkal maga is kamatot emel, mégpedig akár fél százalékponttal is, elkerülendő a forint jelentős és gyors gyengülését.