A Westendnél is nagyobb plázaóriás épül

Vágólapra másolva!
Kelet-Közép-Európa legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóparkját akarja felépíteni két éven belül a Keleti pályaudvarral szemben a Plaza Centers. Az egykori ügetőpálya 12 hektáros területet a francia Bouygues-tól vette meg a társaság, amely már tizenhat bevásárlóközpontot épített Magyarországon - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Grandiózus terv megvalósítására készül a Plaza Centers az ügető egykori helyén, 180 ezer négyzetméteren, ahol a régió legnagyobb bevásárló- és szórakoztató központját akarja a társaság két éven belül felépíteni - a beruházás várhatóan körülbelül 30 milliárd forintba kerül.

Mint Vadas Verától, az izraeli kézben lévő csoport kommunikációs igazgatójától a lap megtudta: a 21 termes multiplex mozit, a több mint 18 ezer négyzetméteres, kétszintes hipermarket áruházat, legalább kétszáz nagy alapterületű üzletet, éttermeket, kávézókat, fantáziaparkot, művészeti piacot, no meg 2800 férőhelyes parkolóházat magában foglaló Aréna Plaza a beruházás első ütemében készül el.

Ezt követően épülhet meg a franciák által korábban is tervezett szálloda és irodaház.

A Plaza Centers november közepén vásárolta meg a 122 ezer négyzetméteres területet is birtokló négy projektcéget a francia cégbirodalomtól, ahová még 1998-ban, az ÁPV Rt-től került a tulajdonjog. Mint emlékezetes, a Bouygues Hungária Kft. építette meg az új ügetőt, cserébe a józsefvárosi területért.

Évek óta felröppennek különböző hírek a Keletivel szemben tervezett bevásárló- és szórakoztató központ építéséről, a plázának eredetileg már 2001-ben meg kellett volna nyílnia. A sokéves huzavona után a Bouygues végül lemondott a fejlesztésről és vevőt keresett.

A Plaza Centers néhány hónapja került a képbe, a Keleti pályaudvar melletti, forgalmas közlekedési és tömegközlekedési csomópont közelében fekvő területre gyorsan megszületett az egyezség, a vételár 21 millió euró, tehát valamivel több, mint 5 milliárd forint volt.

A közeli Sportaréna után Aréna Plaza néven épülő kétszintes komplexum még a Westendnél is nagyobb lesz, de fejlesztői elsősorban a szórakoztató jellegre koncentrálnak.

A cégcsoport egyébként más, nagyobb budapesti fejlesztésekben is érdekelt: tulajdonában van az óbudai Hajógyári-sziget területének két éve privatizált egyharmada. A plázaépítők vették meg a Balettintézet hajdani épületét is az Operával szemközt, itt hatcsillagos szállodát építenek.