Ecostat: gyors növekedés, magas hiány

Vágólapra másolva!
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet értékelése szerint az egyensúlyi mutatókban csak stagnálás, esetleg lassú javulás várható idén, a gazdasági növekedés azonban várhatóan gyorsul.
Vágólapra másolva!

A gazdaságelemző intézet januári jelentése szerint a háztartások fogyasztási kiadásai gyorsuló ütemben bővülnek 2006-ban. A beruházások növekedési üteme továbbra is magas marad. A külső kereslet enyhe élénkülésével számolva az export dinamikusan bővül. Összességében idén 4,4 százalékos gazdasági növekedés várható.

A növekedés üteme, a módszertani változásokat is figyelembe véve, megközelítőleg 4,2 százalékkal bővült 2005-ben. A negyedik negyedévben folytatódott az ipari termelés gyors bővülése. Alapvetően a kivitel bizonyult meghatározónak. Vállalatikonjunktúra-felmérések szerint a belföldi kereslet is emelkedett az első negyedévben.

A maastrichti kritériumok teljesítéséhez és a kitűzött 2010-es euró bevezetéshez jelentős költségcsökkkentésre van szükség. Az államháztartás idei hiánya a kutatók szerint a nyugdíjakkal korrigált európai uniós normákkal számolva 6 százalék körül alakulhat.

Az idei évben az Ecostat 2 százalék körüli inflációt vár.Az infláció kedvezően mérséklődött 2005-ben, azaz átlagosan 3,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Az uniós csatlakozás után élénkülő verseny elsősorban az élelmiszerek árában éreztette hatását, az árindex emelkedése ebben a termékkörben elmaradt a várakozásoktól. Ez a hatás várhatóan 2006-ban is megmarad. Jelentősen mérsékli az árakat a felső áfakulcs 5 százalékos csökkentése. Ellenkező előjelű hatást gyakorol a háztartások fogyasztási kiadásainak gyorsuló emelkedése.

A jegybanki alapkamat tavaly 6 százalékra csökkent. A mérséklődés szeptemberben azért torpant meg, mert a döntéshozók a forint árfolyamának korábbinál nagyobb ingadozására számítottak. A nemzeti valuta árfolyama egyelőre stabilan a 250 forint körüli tartományban maradt, jelentősen nem gyengült az államháztartási hiány alakulásával, valamint az euró bevezetésével kapcsolatos negatív várakozások miatt.

A kamatcsökkentés mozgástere ugyanakkor továbbra is szűk. Az Ecostat várakozásai szerint 2006 végére 5,25 százalékra süllyedhet az alapkamat, de kedvezőtlen monetáris és fiskális feltételek esetén nem zárható ki, hogy ennél magasabb lesz az irányadó kamat az év végére.