A Gazprom elosztóvá tenné Magyarországot

Vágólapra másolva!
A Gazprom szándékaival összhangban áll, hogy Magyarország elosztóközponttá váljon a közép-európai gáztranzitban - mondta a magyar gazdasági és közlekedési miniszter szerdán Moszkvában az orosz mamutcég vezérével folytatott tárgyalása után.
Vágólapra másolva!

A Gazprom és a Mol munkacsoportot alakít, amely javaslatokat dolgoz ki Magyarország és Közép-Európa ellátásbiztonságának növelésére - mondta a tárgyalás után Kóka János, aki Veres János pénzügyminiszterrel és Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával együtt folytatott másfél órás megbeszélést Alekszej Millerrel.

A munkacsoportban az Ukrajnán kívüli déli alternatív útvonalak között megvizsgálják, hogy milyen módon használhatná a Gazprom a Nabucco vezetéket vagy az adriai cseppfolyósgáz-terminált.

Miller jelezte a Gazpom érdeklődését a Magyarországon tervezett stratégiai gáztároló pályázatában való részvételre. Az 1,2 milliárd köbméteres kapacitású tároló megépítéséről a jövő héten szavaz az Országgyűlés, és 2010-re hozhatja előre annak létesítését. A Gazprom számára fontos lenne, hogy ő tölthesse fel a tárolót.

Miller pártolta egy olyan többoldalú szerződés tető alá hozatalát a termelők, a tranzitországok és a fogyasztók között, amely rögzíti a résztvevők kötelezettségeit a gázszolgáltatásban.

A két tárgyaló fél elégedetten nyugtázta, hogy e hét elejétől megszűntek a zavarok Magyarország gázellátásában. Miller szerint Ukrajna a megengedettnél félmilliárd köbméterrel többet vett el a tranzitgázból.

A felek megvizsgálják, hogyan foglalhatnának kormányközi szintű megállapodásba energiabiztonsági garanciákat Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök e hónap végi budapesti találkozóján.