Drágult 42 nem támogatott gyógyszer

Vágólapra másolva!
A hónap elejétől negyvenkét nem támogatott gyógyszerért kell többet fizetni a patikákban. A drágulás többek között az allergiásokat, alvászavarokkal küszködőket és a depressziósokat érinti. A magyarországi gyógyszerfogyasztás az elmúlt tizenkét évben közel a duplájára nőtt.
Vágólapra másolva!

Márciustól negyvenkét, a társadalombiztosító által nem támogatott gyógyszer drágult, átlagosan 20-30 forinttal. Az érintett készítmények között található fájdalomcsillapító, altató, égés elleni kenőcs, helyi érzéstelenítésre használható spray, gyermekeknek való lázcsillapító kúp, májvédő tabletta, valamint vitamininjekció is. A dráguló gyógyszerek listája.

Az érintett gyógyszerek között sok a keresett, napi használatú gyógyszer - mondta el az [origo]-nak a budapesti Korona gyógyszertár vezetője, Búzásiné Bölcs Judit. Egy fővárosi magángyógyszertár tulajdonosa ugyanakkor, forgalmuk alapján úgy tapasztalta, hogy náluk kevésbé keresik az érintett - és már régebb óta forgalomban lévő - termékeket, melyek többsége helyettesíthető modernebb gyógyszerekkel (utóbbiakért általában többet kell fizetni).

Búzásiné Bölcs Judit elmondása szerint ugyanakkor a közforgalmú gyógyszertárak tapasztalata az, hogy az ügyfelek nem bíznak az új termékekben, és nem igazán fogadják el a patikusok által ajánlott, helyettesítő termékeket.

A gyártók változtatnak

A tavaly október 30-án életbe lépett gyógyszerpiaci rendtartásig, törvény kötelezte a gyártókat, hogy negyedévente bejelentsék az árváltozásokat a kamarának, azóta azonban ezt nem kell megtenniük. A Magyar Gyógyszerész Kamara már csak ajánlott, tájékoztató jellegű fogyasztói árakat közölhet.

Horváth Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerész Kamara országos titkára az [origo]-nak elmondta, hogy az eddigi, negyedéves áremelkedési csúcsok, a változás óta eloszlanak (mert havonta van lehetőség a változtatásra), így ezentúl nem négyszer sok, hanem tizenkétszer kevés gyógyszer ára változik majd.

Horváth Sziklai Attila kiemelte, hogy az árváltozások nem bizonyos termék-, vagy hatástani csoportokra vonatkoznak, hanem az egyes gyógyszergyártók termékpalettájukhoz, üzleti évükhöz kapcsolódóan igazítanak termékeik árán.

A dráguló termékek listájából kitűnik, hogy a mostani árnövekedés nagy többségben az Egis termékeihez kapcsolódik.

A drágább gyógyszerek irányába tolódik

Magyarországon 1993 és 2005 között majdnem megduplázódott a gyógyszerfogyasztás, ami évente, átlagosan 3,5 százalékos bővülést jelent - mondta az [origo]-nak Skultéty László, a GKI-Egészségkutató Intézet Kft. ügyvezetője. Ennek oka, hogy többen fordulnak orvoshoz és a krónikus betegségek gyógyszereinek fogyasztása is nő, emellett a prevenciós gyógyszereknek is vannak még tartalékai.

Forintban a növekedés 1993 és 2005 között nyolc- és félszeres volt, ami évi, mintegy 19 százalékos, átlagos bővülést jelent (közben, hosszú időszakon keresztül jelentős infláció is volt).

Az utóbbi időben, körülbelül 10 százalékos a növekedés - mondta Skultéty László kiemelve, hogy a gyógyszerek ára, 12 év alatt, alig több mint a kétszeresére nőtt. A forgalom szerkezete tolódik el ugyanis a modernebb, drágább gyógyszerek irányába.

Fotó: EPA
Amerikában a helytelen vagy túlzott gyógyszerfogyasztás a negyedik leggyakoribb halálozási ok

A statisztikák szerint évente 190 milliárd forintot fizet ki a lakosság támogatott és nem támogatott gyógyszerekre. Ez egy főre vetítve, mintegy 19 ezer forintot jelent évente. A KSH adatai szerint a lakosság 2003-ban, nettó jövedelmének 2,6 százalékát költötte gyógyszerre; ez az arány 95-ben 1,5 százalék volt. A növekedés oka elsősorban az, hogy csökkentek a gyógyszertámogatások. A statisztikai hivatal úgy becsüli, hogy a nyugdíjasok kiadásaiból a gyógyszerek, gyógyáruk ennél nagyobb részt, 5,3 százalékot jelentenek.

A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint az átlagos öregségi nyugdíj, ebben az évben 65 ezer forint. A statisztikát alapul véve, eszerint az átlagnyugdíjból 3445 forint megy el gyógyszerre és gyógyárura egy hónap alatt.

Megkérdeztünk hat nyugdíjast, hogy havonta mennyit költenek egészségükre. Hatuk nyugdíja összesen 510 800 forintot, összes gyógyszerkiadásuk pedig havi 32 900 forintot tesz ki. Eszerint ők, átlagosan nyugdíjuk 6,4 százalékát költik gyógyszerre egy hónapban.

A megkérdezett, havi százezer forintos nyugdíjjal rendelkező, 63 éves nő, havonta négyezer forintot költ gyógyszerre (ok: visszér). A 38 300 forintos nyugdíjat kapó, 72 éves nő, havi 6200 forintot hagy a gyógyszertárban (ok: szívproblémák). A megkérdezett 80 éves nő, aki havonta 47 800 forint nyugdíjat kap, 9600 forintot költ gyógyszerre (ok: vérnyomás, koleszterin-problémák). Egy 59 éves férfi, 88 ezer forintos nyugdíjából 7100 forintot hagy a gyógyszertárban egy hónap alatt, vérnyomás és keringési problémáit kezelve. A 138 ezer forintos nyugdíjjal rendelkező, 61 éves férfi havonta átlagosan ötezer forintot hagy a patikában, különösebb betegség nélkül, csak preventív, illetve vény nélkül kapható termékekre költve. A 98 700 forintos nyugdíjat kapó 59 éves, nő havonta ezer forintot költ homeopátiás termékekre.

A felnőtt lakosság fele szed rendszeresen gyógyszert Magyarországon - mondta az [origo]-nak Skultéty László. A felnőttek 20 százaléka több mint ötféle gyógyszert szed, öt százalékuk pedig több mint 10 félét. Ez azt is jelenti tehát, hogy a rendszeres gyógyszerfogyasztó magyarok 40 százaléka, egyszerre több mint öt gyógyszert szed. Amerikában egyébként, a helytelen vagy túlzott gyógyszerfogyasztás a negyedik leggyakoribb halálozási ok. Magyarországon ilyen adat nincs, mert nem vizsgálják.