Sms-ben is lehet fizetni a sztrádamatricáért

Vágólapra másolva!
Péntektől a Pannon és a T-Mobile 7,2 millió előfizetője mobiltelefonon is megválthatja a személyautókra is érvényes D1-es 4 napos autópálya-matricát - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter pénteken. A matrica díján túl a mobiltelefonos vásárlás 100 forintba kerül.
Vágólapra másolva!

Nagy Attila, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. vezérigazgatója közölte: néhány hetes próbaidő után várható, hogy más kategóriára is kiterjesztik az sms-es díjfizetést.

Az autópálya használata előtt a Pannon, illetve T-Mobile ügyfeleinek a 8-100-100-as számra kell elküldeniük a rendszámot sms-ben úgy, hogy az egyes karakterek lenyomása között ne legyen szóköz. A vásárlást visszaigazoló sms válaszüzenet megérkezése után már használhatók a matricás rendszerben érintett autópályák az azt követő harmadik napon 24 óráig.

Külföldi rendszámú gépkocsi esetén a rendszám beírása, valamint szóköz beszúrása után a gépkocsi nemzetközileg elfogadott felségjelét is meg kell adni. Az autópálya-matrica díján túl a mobiltelefonos vásárlás 100 forint alkalmanként.

Az úthasználati díj megfizetését az ÁAK - a gépjárművek megállítása nélkül - rendszám alapján, elektronikus úton a matricaköteles autópálya-szakaszok bármely pontján ellenőrizheti. Az úthasználati díj megfizetését igazoló sms-t célszerű az érvényesség ideje alatt megőrizni - mondta Nagy Attila.

Winkler János, a T-Mobile Magyarország üzletágvezetője a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az új szolgáltatás beleillik a cég stratégiájába. Ove Fredheim, a Pannon vezérigazgatójának elmondása szerint az új szolgáltatással megszűnik az autópályát használók sorban állása a matricáért és a vignetta kapargatása is az autók szélvédőjéről.