Kiosztják a szén-dioxid-kvótákat

Vágólapra másolva!
Várhatóan jövő héten kapják meg szén-dioxid-kibocsátási egységeiket az európai uniós kvótakereskedelmi rendszerben érintett magyar létesítmények. A nemzetközi kvótaárfolyamot figyelembe véve, a hazai cégek mintegy 450 milliárd forintnyi vagyoni joghoz jutnak ingyen.
Vágólapra másolva!

Több mint 250 magyarországi létesítmény, mintegy 63 millió - egyenként egy tonna szén-dioxid kibocsátására feljogosító - kvótát kap meg másfél héten belül, miután az utolsó akadályok is elhárultak az üvegházhatást okozó gáz emissziójának csökkentését célzó, európai uniós kereskedelmi rendszer hazai bevezetése elől - írja a Világgazdaság.

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségnek (OKTVF) a kormányrendelet e hétre várható megjelenését követő hatodik napon kell feltöltenie kvótákkal az úgynevezett nemzeti regisztert, ahonnan az érintett cégek tranzakciókat kezdeményezhetnek majd kibocsátási egységeikkel.

Emellett a főfelügyelőség múlt héten kiküldte azokat az adatkérő lapokat is, amelyeken az érintett társaságoknak meg kell nevezniük, hogy a cégen belül kit hatalmaznak fel kvótáik kezelésével. Az OKTVF ugyanis a felhatalmazott személyeknek küldi el azokat a kódokat, amelyekkel a cég hozzáférhet kibocsátási egységeihez a regiszteren.

Az óvatosság nem véletlen, hiszen a magyarországi vállalatok - a rendszer felállításának csúszása miatt - egyszerre kapják majd meg 2005-ös és 2006-os kibocsátási egységeiket is. Márpedig a nemzetközi piacokon mért tegnapi, 26,9 eurós árat figyelembe véve ez azt jelenti, hogy a magyar vállalatok között, mintegy 1,7 milliárd eurós (448 milliárd forint) vagyoni jogot osztanak szét díjtalanul, amellyel szabadon lehet kereskedni.

Igaz, a kiosztás nagy részére szükségük van a termeléshez kapcsolódó kibocsátás fedezése miatt, s éppen ezért várhatóan a részükre jutttandó kvótamennyiségnek csak töredékét tudják majd értékesíteni. Az érintett cégeknek a kvótákkal teljes szén-dioxid-kibocsátásukat le kell fedni. A társaságok felesleges egységeiket ugyan szabadon értékesíthetik, ám hiány esetén szintén a piacról kell beszerezniük a szükséges mennyiséget.

Tavaly világszerte mintegy 9,4 milliárd euró értékben kötöttek megállapodásokat szén-dioxid-kibocsátási jogra, miközben egy évvel korábban, ez még alig érte el a 377 millió eurót. Az Environment Finace Online News a közelmúltban adta közre, hogy az 1997-es kiotói megállapodáshoz köthető, "tiszta fejlődési mechanizmus" szerződések keretében a 2004-es 188 milliót követően tavaly, 397 millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátására feljogosító kvóta adásvételéről született egyezség, az Európai Unió kereskedelmi rendszerén belül pedig egy év alatt 17 millió tonnáról 362 millió tonnára nőtt az értékesített kibocsátási egységek mennyisége.