Tíz százalék alá csökken a diákhitel kamata

Vágólapra másolva!
Szeptembertől 9,5 százalékra csökken a diákhitel kamata - közölte Batiz András kormányszóvivő. Az oktatási tárca közlése szerint a hitel szeptembertől differenciálttá válik, és megnyílik az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országokban tanulmányokat folytató magyar állampolgárok számára is.
Vágólapra másolva!

A diákhitel jelenlegi 10,22 százalékos kamatának csökkentését az teszi lehetővé, hogy a Diákhitel Központ is olcsóbban jut majd forrásokhoz a Magyar Fejlesztési Banktól - mondta a kormányszóvivő.

Változást jelent az eddigiekhez képest, hogy a felvehető hallgatói hitel összege differenciálttá válik: a 2006/2007. tanévtől az államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatók havi 30 000 Ft, míg a költségtérítéses hallgatók 40 000 Ft hitelt vehetnek fel, feltéve, hogy utóbbiak vállalják a magasabb, 8 százalékos törlesztési hányadot.

További újdonság, hogy az új rendelet megszünteti a diákhitel igénylésére vonatkozó 35. életévhez kötött korhatárt. Bevezeti ugyanakkor a 40. életévhez kötött korhatárt a törlesztés megkezdésére, valamint folyósítást korlátozó feltételként.

Az új rendelet alapján a jogosultsági idő egységesen 10 félév. Ha a képzési idő meghaladja a 10 félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de összesen legfeljebb 14 félév lehet.

A diákhitel 2001-ben történt bevezetése óta mintegy 215 ezer hallgató élt a lehetőséggel. A hitelek törlesztése 2003-ban kezdődött el, jelenleg több mint 70 ezren vannak, akik már törlesztik a felvett kölcsönt.