Vágólapra másolva!
A Mol Rt.-nél a szakszervezet elállt a keddre meghirdetett munkabeszüntetéstől, ezt bejelentette a munkaadónak - jelentette be Ferencz I. Szabolcs, az olajtársaság kommunikációs igazgatója a hétfői megbeszélések végeztével.
Vágólapra másolva!

A kommunikációs igazgató közölte: a Mol Rt. egyik szakszervezete, az Olajipari Szakszervezet által meghirdetett sztrájkot az érdekképviselet vélhetően azért fújta le, mert annak alacsony volt a támogatottsága a dolgozók körében. Az igazgató úgy értékelte, hogy az olajtársaság dolgozóinak többsége felelős magatartást tanúsított ebben a helyzetben, és nem követte az Olajipari Szakszervezet átgondolatlan és kockázatos akcióit.

Ferencz I. Szabolcs elmondta azt is, hogy a Mol - függetlenül a kialakult helyzettől - a munkavállalókkal folytatott intenzív párbeszédet folytatni kívánja, és a hétfői ajánlatában szereplő vállalásokat változatlanul meg kívánja valósítani.

A Mol Rt. Olajipari Szakszervezetének sztrájkbizottsága hétfőn este közlemény jutatott el az MTI-hez, amelyben ismerteti: a napok óta tartó sztrájk előtti egyeztető tárgyalások eredményeit értékelve megállapította, hogy a megbeszélések ideje alatt a munkaadói oldal javaslataiban a finomítók munkavállalóinak nagy többsége - 80 százalékuk - által támogatott követelések egyetlen elemét sem teljesítette.

A közlemény kitér arra: mindebből egyenesen következne a sztrájk további szervezése és megtartása. Azonban - húzza alá a közlemény - a munkabeszüntetés a munkáltatói jogsértések miatt biztonsági kockázatot jelentene a cég működésében, amelyért a vállalat vezetését terhelné a felelősség. A szakszervezet ellenben felelősségérzettől áthatva, a Molt és az ott dolgozókat nem teszi ki szükségtelen kockázatnak. Ezért a május 23-án hat órára meghirdetett 72 órás sztrájkot felfüggeszti.

Az érdekképviselet jelzi ugyanakkor azt, hogy az általa sérelmesnek vélt munkáltatói magatartás - egyebek között a sztrájktörvény, valamint több más munkavállalói jog megsértése - miatt jogi úton kíván elégtételt venni.

A Mol Rt. Olajipari Szakszervezet a sztrájkfelhívásban megfogalmazott követeléseket és a sztrájkkészültséget továbbra is fenntartja - áll a közleményben.