Kedvezményes hitelt kapnak az elbocsátottak

Vágólapra másolva!
Várhatóan már szeptember végétől szuperkedvezményes hitelhez juthatnak az állam által elküldött köztisztviselők, ha vállalkozók akarnak lenni - írja a Napi Gazdaság. Az ezt megalapozó jogszabályt a parlament hétfőn fogadta el, a részleteket most dolgozza ki a munkaügyi tárca.
Vágólapra másolva!

A Pályamódosító hitelprogram keretében legfeljebb hárommillió forinthoz jutnak az elbocsátott köztisztviselők, ha foglalkoztatásuk érdekében új gazdasági vállalkozást alapítanak vagy vállalkozásban - ennek cégformája kft. vagy pedig rt. lehet - tulajdont szereznek. A Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanácsban még július ötödikén állapodott meg a kormányzati és a munkavállalói oldal arról, hogy a távozó köztisztviselők számára kedvező hitelfelvételi lehetőséggel segíti vállalkozóvá válását.

A hitelkonstrukció azon köztisztviselők számára áll nyitva, akik 2006. július elseje és 2008. augusztus harmincegyedike között az államháztartási reform keretében veszítik el állásukat - mondta Schranz Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szóvivője. A hitelt az MFB refinanszírozza, az elküldött közszolga pedig bármely kereskedelmi banknál igényelheti.

A tízéves futamidejű hitel hároméves türelmi idővel indul, kamata pedig várhatóan nem haladja meg a három százalékot. Az összeget a tervek szerint egészen 2009. december harmincegyedikéig bármikor igényelni lehet. A hitel folyósításakor kezesi díjként a tőke két százalékát kell befizetni, a teljes összegre az állam készfizető kezességet vállal. A keretösszeg húszmilliárd forint, azaz több mint 6600 köztisztviselő részesülhet belőle. Ha a forrásból kitelik, idővel akár a közalkalmazottak és a közhasznú társaságoktól elküldöttek is bekerülhetnek a Pályamódosító hitelprogramba - értesült a Napi Gazdaság.

A munkaügyi tárca azzal is segíti az elbocsátott köztisztviselőket, hogy már a jövő héttől külön irodát állítanak fel vállalkozóvá válásuk segítésére. Ennek keretében ingyenes képzést is nyújtanak számukra, amelynek segítségével megtanulhatják a vállalkozói lét legfontosabb ismereteit.