A cégek várják a munkaerőpiac nyitását

Vágólapra másolva!
Egybehangzóan támogatják az érintett hiányszakmákban tevékenykedő cégek, hogy a bolgár és elsősorban a magyar ajkú román munkavállalók előtt megnyitnák a hazai munkaerőpiacot - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Magyarország fokozatosan nyitja meg munkaerőpiacát a román és a bolgár munkavállalók előtt, Románia és Bulgária uniós csatlakozását követően - jelentette be kedden Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter. Magyarország legalább az első két évben élni kíván a tervezet szerint az átmeneti korlátozás lehetőségével, ami csak az egyéni munkavállalókra vonatkozik. Azokon a területeken könnyítenek a munkaerő-piaci szabályozáson, ahol a gazdaságban többletmunkaerőre van igény. Ahol viszont erre nincs szükség, ott fennmaradna a jelenlegi munkavállalási engedélyezési rendszer.

Többen a hazai munkaerőpiac megnyitásában látják cégük további fejlődésének lehetőségét, sőt már azon is gondolkoznak, hogy ha ez valóban megtörténik, akkor a határon túl toborzókat tartanak. A kedvező reagálások elsősorban a keleti országrészben működő vállalatok körében voltak jellemzőek, mivel ott komoly problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya. A nagyobb jövedelmi lehetőségek miatt szakembereik jelentős része a nyugati országrészben vagy külföldön keresett munkát.

Szinte biztos ugyanakkor, hogy a munkaerő-piaci nyitás tovább erősíti majd a szürke-, illetve a feketegazdaságot.