Óvatosan fogadták Orbán reformalap-ötletét

Vágólapra másolva!
A Fidesz tervei szerint az ellátórendszerekbe áramló források egy része a kiadások felülvizsgálata után átcsatornázható lenne egy új alapba, amely a reformokat finanszírozná. Ezen felül a párt számítana a magyarországi vállalatok hozzájárulására is. Gazdasági szakemberek kétségekkel fogadták a Fidesz reformalap ötletét.
Vágólapra másolva!

Alapvető problémákat lát Parragh László, a Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke a hazai gazdaság egészét érintő reformokban. Parragh szerdán este részt vett a Széll Kálmán Alapítvány által szervezett üzletember-találkozón, ahol Orbán Viktor, a Fidesz elnöke beszélt a párt reformterveiről. Szerinte nem látszik körvonalazódni a Gyurcsány-kabinet reformterve: lesz-e egyáltalán, hány területet érint és megfelelően elő vannak-e készítve az intézkedések. Az üzletember-találkozón felvetett reformalap ötletét szerinte érdemes kidolgozni, véleménye szerint abba bekerülhetne a megszorításokból származó adóbevétel-többlet vagy az elosztó rendszerek bevétele, így vélhetően nagyobb lenne a reformok társadalmi támogatottsága is - írja a Napi gazdaság.

Értesülések szerint a Fidesz költségvetési pénzekkel is feltöltené reformalapját - számol be a Napi Gazdaság. A jelenleg az ellátórendszerekbe áramló központi források egy része a kiadások felülvizsgálata után átcsatornázható lenne az alapba. A párt számít a magyarországi vállalatok hozzájárulására is. Egy az ülésen jelen levő szemtanú szerint Orbán Viktor pártelnök nem direkten hozta ezt szóba, de beszédéből "aki meg akarta érteni, az megértette az üzenetet". A helyszínen a cégek nem reagáltak érdemben a felvetésre.

A megkérdezett vállalkozói szervezetek, illetve vállalatok közül sokan válaszoltak úgy, hogy nem is kaptak meghívást az eseményre, mások csak annyit mondtak, hogy nem vettek rajta részt (Ez néhány nagy tőzsdei cégre vonatkozik). Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára például elmondta: ő nem kapott meghívót az eseményre; ez nem zárja ki, hogy Demján Sándort, a VOSZ elnökét meghívták, de tudomása szerint ő sem volt jelen. Hallomásból értesült a reformalap tervéről, de mivel a sajtónyilatkozatokon kívül mást nem tud róla, csak annyit nyilatkozott az ügyben, hogy a VOSZ egyáltalán nem örült a kormány megszorító intézkedéseinek, de kénytelen elfogadni, mert a pénzügyi és gazdasági stabilitás az ország érdekét szolgálja. Mint mondta, létezik egy konvergenciaprogram, amelyet végre kell hajtani, az ország büdzséjét egyensúlyba kell hozni, a nagy elosztórendszerek működését át kell alakítani és munkahelyeket kell teremteni.

Furcsa dolog, ahogy a politikusok a gazdaságról vélekednek, illetve azt kezelik - mondta Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének főtitkára az esetleg a gazdaság vezető tisztségviselőinek közreműködésével létrehozandó reformalapról. Nem kérdés, hogy valamit ígérni kell azoknak, akik beszállnának ebbe a programba. Ez azonban azt jelentheti, hogy ezek a vállalatok prioritást kapnak, ami viszont sérti a versenysemlegesség elvét. Arról nem is beszélve, hogy például a száz legnagyobb magyarországi vállalat többsége külföldi tulajdonban van, így az anyavállalat vezetőit aligha lehetne meggyőzni, hogy "csak úgy" támogassák Magyarország kilábalási terveit.

Illúzió azt gondolni, hogy a magyarországi vállalkozások egy alapon keresztül hajlandók lennének megfinanszírozni a szükséges reformokat - mondta Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára. A társaságok az adó- és járulékemeléseken keresztül kiveszik részüket a költségvetési egyensúly helyreállításából, és ezt lényegében zokszó nélkül teszik. Egyetlen dolgot kérnek cserébe, hogy a megszorításokat a szükséges reformok végrehajtása kövesse - tette hozzá. A főtitkár szerint a jelenlegi belpolitikai bizonytalanság nincs különösebb hatással a magyarországi vállalkozásokra, egyelőre legfeljebb a pénz- és tőkepiacokon lehet érezni némi idegességet. A forintárfolyam és a BUX kilengései korántsem olyan drámaiak, mint amilyennek a túlzó reakciók ábrázolják, ráadásul az eséseket általában egy-két napon belül korrekciók követik. A cégek számára az igazi veszélyt az jelentené, ha a kormány a belpolitikai bizonytalanságra a konvergenciaprogram fellazításával válaszolna, ez ugyanis a gazdaság lendületvesztésének elhúzódásához vezetne - mondta a főtitkár.