Átrendeződhet a pénzügyi szektor

Vágólapra másolva!
A hazai biztosítók, ügyfélbázisukat kihasználva, rákaptak a banki szolgáltatások értékesítésére - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Jelentős átrendeződés mehet végbe a jövőben a hazai pénzügyi szektorban. Az elmúlt fél évben ugyanis minden biztosítótársaság szorosabbra fűzte kapcsolatait a bankokkal, mindenekelőtt a hitelezési versenyben lévő lehetőségek kihasználása érdekében - - áll a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének nemrég kiadott tanulmányában.

Egyre több az olyan termék, amely egyaránt kapcsolódik a biztosítási és a banki szektorhoz, így az ügyfelek lassan megszokhatják, hogy egy biztosító fiókjában már banki szolgáltatásokat is vásárolhatnak. A csoportos hitelfedezeti biztosítások vagy a lakáshitelekhez kapcsolódó életbiztosítások egyre komplexebb konstrukciók, amelyek révén mind nagyobb hitelezési kockázat kerülhet át a hitelintézetektől a biztosítási szektorba.

Ezek a tendenciák követik a nemzetközi trendeket, annak eredményeképp, hogy a vezető hazai biztosítók külföldi kézben vannak. Így az sem lehet meglepő, hogy a társaságok és a termékek szempontjából is erős koncentráció jellemzi a hazai piacot. A cégeket tekintve mind a szerződésállomány és a díjbevételek, mind a kár- és szolgáltatás-kifizetések szempontjából öt vállalat uralja a piac több mint háromnegyedét.

A biztosítási szektorban öszszesen hat termék adja a szerződések, a díjbevételek, valamint a kár- és szolgáltatás-kifizetések négyötödét. A szerződésállomány vonatkozásában a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások, a kár- és szolgáltatás-kifizetéshez kapcsolódóan a vegyes életbiztosítások, a díjbevétel esetében pedig a befektetési egységhez kötött életbiztosítások részesednek a legnagyobb mértékben, utóbbiak állománya emellett, 2005 első fél éve óta 14 százalékkal bővült.

A unit-linked alapok száma - amelyek akár rekordszintű, 33 százalékos hozamot is biztosítottak a befektetőknek - 35-tel bővült egy év alatt, így 2006 első fél évében a 13 életbiztosító összesen 176-féle alapot kínált az ügyfelek számára.