Orbán: Az állam többé nem utal a magánpénztáraknak

Vágólapra másolva!
Az állam többé nem utal pénzt a magánnyugdíjpénztárakba és az javasolják az érintetteknek, hogy válasszák a biztonságos állami rendszert - mondta kedd este Orbán Viktor az RTL Híradójának. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a nagyon nagy jövedelemmel rendelkezőktől megvonnák a családi pótlékot, az erről szóló javaslat már a kormány előtt van.
Vágólapra másolva!

"Akik maradnak a mostani, nyugdíjtőzsdés rendszerben, amit ők oda bevittek, az az övék, azzal saját belátásuk szerint rendelkeznek. Ha visszalépnek az állami rendszerbe, akkor őket kompnezálni fogja az állam" - mondta kedd este Orbán Viktor az RTL Klub Híradójának adott interjújában.

"Mi ki akarjuk nyitni visszalépés lehetőségét minél hamarabb, azt szeretnénk, hogy az idén megvalósuljon ez a lehetőség" - közölte Orbán Viktor és aki hozzátette: akik maradnak a vegyes rendszerben, azok után az állami nyugdíjalap terhére egy fillért sem fog utalni az állam a jövőben.

Magyarországon sokan nem tudják, hogy a magán-nyugdíjbiztosítóknál kezelt pénzek mögött nincs állami garancia. Sokan azt gondolják, ha a megtakarításukat elbukják, akkor az állam helytáll, de ez tévedés. A kormány az javasolja, hogy az érintettek lépjenek át a biztonságos állami nyugdíjrendszerbe - fogalmazott Orbán és hozzáfűzte: dolgoznak azon, hogy a mostani rendszerrel ellentétben az államnak befizetett nyugdíjjárulékot is mindenkinek a saját, névre szóló számláján kezeljék.

Nagyon nagy jövedelem esetén megvonnák a családi pótlékot

A Orbán a válságadóval kapcsolatban elmondta, a többletterhet nem fogják áthárítani a fogyasztókra azok a cégek, amelyekre vonatkozik, ugyanis azzal vásárlókat veszítenének. Elmondta, hogy a rendszerbe több biztosítékot is beépítettek. "Ha a versenyt kijátszva akar valaki átterhelni a fogyasztókra költségeket, akkor a versenyhivatalnak a dolga, hogy fellépjen. A fogyasztóvédelemmel is konzultáltunk, hogy erőteljesen figyeljen a piaci változásokra és a fogyasztók érdekére" - mondta a kormányfő.

A miniszterlenök azt is elmondta, hogy az új személyijövedelemadó-rendszer központjában a gyermeknevelés áll. Szerinte az új szabályok bevezetése után azok sem járnak rosszabbul, akik keveset keresnek. Ezt a minimálbér megemelésével biztosítanák. A kormányfő beszélt arról is, hogy átalakítanák a családi pótlék rendszerét. "Gondolkodunk azon, hogy akik nagyon nagy jövedelemre tesznek szert, azok számára járjon-e, vagy sem a családi pótlék. Ez egy régi vita Magyarországon" - mondta Orbán Viktor. Erről egy javaslat már a kormány előtt van, de még nem döntöttek. A végső szót pedig a parlament mondja majd ki.

Tiltakozó pénztárak

Orbán Viktor a múlt szerdán azt jelentette be, hogy az államháztartási hiánycél tartása érdekében a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket az állami rendszerbe kell átírányitani. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az erről szóló szóló törvényjavaslatot szombaton nyújtotta be a parlamentnek. A törvénymódosítás azt mondja, hogy a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról szóló törvény a vonatkozó kiegészülő rendelkezése megteremti annak alapját, hogy "átmenetileg a magán-nyugdíjpénztári tagok tagdíjfizetése helyett járulékfizetés valósuljon meg a 2010. év hátralévő részében a Nyugdíjbiztosítási Alap részére". A törvényjavaslatban szerepel az is, hogy "a kormány javaslata szerint a magán-nyugdíjpénztári tagdíjbefizetés 14 hónapra felfüggesztésre kerülne, és a majdani nyugellátás fedezetére fizetett járulék egésze ez idő alatt a Nyugdíjbiztosítási Alapot illetné meg".

"A bejelentett nyugdíjlépések veszélyeztetik az állampapírpiacot, a tőzsdét és a lakossági hitelezést is" - mondta Lukács Marianna, a Patika Pénztár vezérigazgatója egy keddi konferencián. A szakember szerint a lépés azért érintheti az említett piacokat, mert a nyugdíjpénztáraknak meg kell majd válniuk ezektől az értékpapíroktól, illetve az új kibocsátások esetén hiányozni fognak a vételi oldalról. A banki hitelezés azért eshet vissza, mert a magánbiztosítók a lakáshitelek forrását adó jelzáloglevelek fő vásárlói, amennyiben pedig a nyugdíjváltoztatások miatt eltűnik ez a kereslet, akkor az a bankok hitelezési magatartását is befolyásolja majd.

Több ezer ember kerülhet utcára a pénztári szektorból, miközben az állami nyugdíjrendszer néhány éven belül képtelen lesz ellátni a tőle várt feladatokat - mondta az [origo]-nak Juhász Istvánné, a magán-nyugdíjpénztárakat képviselő Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára a kormány terveiről. Elmondta, hogy mindent megpróbálnak megtenni annak érdekében, hogy jobb belátásra bírják a kormányt, amely szerinte lassú és fájdalmas kimúlásra ítélte a kasszákat.