Vágólapra másolva!
Megkezdte működését az FHB bankcsoport új tagja, az FHB Életjáradék Zrt A társaság két terméket kínál: a már ismert hagyományos életjáradék szolgáltatást, továbbá az úgynevezett fordított jelzálogkölcsönt, ami egy sajátos járadékszerű kölcsönnek is tekinthető.
Vágólapra másolva!

Az FHB által kínált új konstrukció lényege, hogy az ingatlan az idős személy(ek) tulajdonában marad, s az örökösök döntésétől függ, hogy mi lesz a további sorsa.

Az FHB Életjáradék Zrt.-t 150 millió forint saját tőkével - ebből 100 millió forint jegyzett tőke, 50 millió tőketartalék - az FHB Jelzálogbank és az FHB Szolgáltató Zrt. hozta létre 95-5 százalékos részesedéssel.

A cég megalapítása az egyik lépés az FHB bankcsoporttá alakítása útján. Az FHB az idén februárban jelentette be, hogy új középtávú stratégiája szerint nyit a teljes jelzálogpiac felé, az eddiginél szélesebb körű banki, ingatlan-, jelzálog- és tőkepiaci szolgáltatásokat nyújt majd.

Ennek érdekében az FHB-t bankcsoporttá fejlesztik, amelynek a jelzálogbankon kívül öt tagja lesz. A felügyelettől már zöld utat kapott a bankcsoport kereskedelmi bank tagja is, az FHB Kereskedelmi Bank Zrt., amely várhatóan jövőre kezdi működését.

A csoport további új tagjai az értékbecsléssel és ingatlan-menedzsmenttel foglalkozó FHB Ingatlan Zrt. és az ingatlanlízinggel foglalkozó FHB Lízing Rt. lesz majd. A már meglévő leánycéget, az FHB Szolgáltató Rt. tőkéjét az anyabank megerősítette.

A kormány a közelmúltban döntött arról, hogy az FHB Jelzálogbank még állami tulajdonban lévő, 50 százalék plusz 1 szavazatot megtestesítő, "A"-sorozatú részvényeit pályázat útján, szakmai befektetőnek értékesítik.

A folyamatban lévő fejlesztések várhatóan növelik a bank értékét. Az értékesíteni kívánt pakett piaci értéke meghaladja az 52 milliárd forintot.

Az eredetileg 1000 forint névértékű FHB-részvényeket 2003 novemberében vezették be a BÉT-re, 4300 forintos áron.

A papír záróára 2006. november 6-án 1 651 forint volt, folyamatosan emelkedik a privatizációs szándék bejelentése óta. Az ár az elmúlt 52 hétben 850 és 1 660 forint között mozgott.