Putyin bizalmasa került a Gazprom élére

Vágólapra másolva!
A Gazprom orosz gázipari óriás éléről kilenc évi országlás után távozik Rem Vjahirjev, miután az állami ellenőrzés alatt lévő cég igazgatótanácsa szerdán egyhangúlag az orosz államfő bizalmasát, Alekszej Millert választotta meg a testület elnökének. A vezetőváltás hírére az orosz tőzsdén csaknem öt százalékkal emelkedtek a Gazprom-részvények, és a forgalom megduplázódott.
Vágólapra másolva!

A Gazpromban az orosz állam 38,37 százalékos részesedéssel rendelkezik (11,5 százalék a külföldi befektetőké, a többi részvény orosz kistulajdonosok között oszlik meg), a 11 tagú igazgatótanácsban öt szavazata van. Ennek ellenére még Rem Vjahirjev is - akinek megbízatása május 31-én jár le - megszavazta az igazgatótanács elnökének Alekszej Millert, akit majd a június 29-i közgyűlés erősít meg tisztségében. Ebben valószínűleg közrejátszott az is, hogy Vlagyimir Putyin elnök az igazgatótanácsi ülés előtt testületileg fogadta a Gazprom csúcsvezetőit.

Alekszej Miller egyértelműen az elnök bizalmasának számít, hiszen közvetlenül az orosz államfő alárendeltjeként dolgozott a szentpétervári városházán, amikor még Putyin polgármester-helyettes volt. Ezt követően a balti csővezeték-rendszereket ellenőrző céget vezette. A Gazprom élére viszont már az energetikai miniszterhelyettes posztjáról érkezett, s a várakozások szerint az ő feladata lesz átvilágíthatóvá tenni a céget, különválasztani a kitermelő részleget és a gázvezeték-rendszer üzemeltetését.

A most távozó Rem Vjahirjev 1992-ben az akkor kormányfővé előlépett Viktor Csernomirgyintől vette át a Gazprom kormányrúdját. A mostani vezetőváltás hírére az orosz tőzsdén jelentősen, csaknem öt százalékkal emelkedtek a Gazprom-részvények, és a forgalom megduplázódott. Mindez jelzi, hogy a piac már régen várta a monopolhelyzetet élvező gázipari óriás reformjának kezdetét, a Vjahirjev-korszak végét. A Gazprom működésének hatékonysága ugyanis nem nagyon áttekinthető még most sem. A cég a Kreml nyomására, Borisz Jelcin orosz elnök újraválasztása után nyújtott csaknem egymilliárd dolláros hitelt a Vlagyimir Guszinszkij orosz-izraeli sajtómágnás vezette Média-Moszt sajtóholdingnak, a cégvezetés állítólag csillagászati jövedelmekhez jutott az energiahordozók "szürke" exportjával, szakértők szerint a rendkívüli Gazprom-kedvezményeket élvező Itera cég 80 százalékban a menedzsment tulajdonában van, s Vjahirjev- és Csernomirgyin-csemeték a főrészvényesei jó pár olyan cégnek, amelyek a Gazprom és a külföldi partnerek között közvetítenek, lefölözve az üzletek hasznának egy részét.

Alekszej Miller megválasztása - pontosabban a Kreml által történt kinevezése - váratlanul érte az energiaágazat szakértőit, akiknek egy része Vjahirjev megbízatásának meghosszabbítására számított, másik része pedig Viktor Hrisztenko miniszterelnök-helyettest látta már a Gazprom élén.

(MTI)

Ajánlat:

Gazprom

Korábban: