Bush: adócsökkentés a környezetért

Vágólapra másolva!
A gazdasági növekedés és az adókulcsok csökkentése együttesen korlátozhatják az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását Bush amerikai elnök javaslata szerint - adta hírül a BBC. Az ellenzéki demokraták szerint Bush környezetvédelmi javaslatai csak az energetikai cégek újabb támogatását jelentik, míg néhány szakértő úgy véli, hogy az elnök először ismerte be: a globális felmelegedés tényleg veszélyes.
Vágólapra másolva!

A kiotói egyezmény tavalyi elutasítása óta az Egyesült Államok először csütörtökön tett érdemi javaslatot a légkörbe kerülő, az üvegházhatást erősítő gázok kibocsátásának korlátozására. Bush elnök terve szerint a vállalatokat - főleg az erőműveket - önkéntes alapon, adókönnyítésekkel lehetne rábírni a környezeti szempontok figyelembevételére. Az elnök elképzelése szerint a minél nagyobb gazdasági növekedés és az adócsökkentések együttesen a környezetkímélőbb iparágak és technológiák felé terelhetik a vállalatokat.

A kiotói egyezmény kötelező kvótáival szemben a Bush-javaslat mindössze célokat fogalmaz meg: jelenleg az amerikai nemzeti össztermék (GDP) minden millió dollárjára 180 tonna széndioxid-kibocsátás jut, amit a Bush-terv 10 év alatt 150 tonnára csökkentene. Ez persze azt is jelenti, hogy amennyiben a vállalatok vállalják az önkéntes megszorításokat, és az Egyesült Államok GDP-je több mint 18 százalékkal bővül a következő évtizedben, úgy a széndioxid-kibocsátás nem csökken, hanem nő a jelenlegi szinthez képest.

A terv bejelentésével együtt Bush ismét bírálta a kiotói egyezményt. Szerinte a megállapodáshoz való amerikai csatlakozás milliókkal növelte volna az amerikai munkanélküliek számát, és az egyezmény diszkriminálta volna az Egyesült Államokat, mert míg számára kemény és kötelező kvótákat írt elő, addig a fejlődő országok - többek között India és Kína - mentességet kaptak volna.

Vegyes reakciók

Bush továbbra is az energetikai cégeket kívánja támogatni, környezetvédelmi tervei őszintétlenek - mondta a bejelentésre reagálva Dick Gephardt, a képviselőház demokrata frakcióvezetője.

Ugyanakkor néhány szakértő üdvözölte az elnök elképzeléseit. Egyikük arra hívta fel a figyelmet, hogy Bush elnök először ismeri el: a globális felmelegedés valós probléma a világ számára.

(Üzleti Negyed)

Korábban: