Túlélte a bizalmi szavazást a Vivendi-vezér

Vágólapra másolva!
Részben felelősek vagyunk a vállalat körül kialakult helyzetért, de a Vivendi stratégiáját és eredményeit sokan félreértik - mondta mintegy 5 ezer részvényes előtt Jean-Marie Messier elnök-vezérigazgató, akinek a médiacég tulajdonosainak többsége további bizalmat szavazott. Döntésükre jó hatással lehetett a Vivendi első negyedéves, a várakozásoknál jobb eredménye.
Vágólapra másolva!

A világ második legnagyobb médiabirodalmának tulajdonosai azért kezdeményeztek bizalmi szavazást az elnök-vezérigazgató ellen, mert a cég részvényeinek árfolyama 70 százalékkal zuhant az elmúlt két évben. Az elégedetlen részvényesek úgy vélték, hogy Messier csak a vállalatfelvásárlásokkal foglalkozik, azok hatékony működtetésére pedig nem fordít kellő energiát.

Félreértik a vállalati stratégiát

Jelentős belső növekedést és egyre nagyobb haszonkulcsokat ért el a vállalat, de az eredményeket időnként tévesen ítélik meg, hiszen nincs mihez hasonlítani őket - mondta a BBC beszámolója szerint Messier a részvényesek előtt. Az elégedetleneket az elnök-vezérigazgató azzal próbálta megnyugtatni, hogy megértette elvárásaikat.

Néhány tulajdonost nem sikerült meggyőznie; ők beszéde közben kifütyülték, és továbbra is lemondását követelték, csakúgy, mint az épület előtt gyülekező, Messier üzletpolitikáját és a globalizációt ellenző tüntetők.

A szavazáson végül Messier további bizalmat kapott, de a részvényesek elutasították a cég felsővezetőinek részvényopciós lehetőséget nyújtó ösztönzőrendszer bevezetését.

A találkozóról kiadott közlemény szerint Messier ígéretet tett arra, hogy a Vivendi felhagy a további terjeszkedéssel, és idén elsősorban működési költségeinek és adósságának lefaragására koncentrál.

Javuló eredmények

A részvényesek Messier számára kedvező döntését minden bizonnyal segítette, hogy a Vivendi az előzetes várakozásoknál kedvezőbb első negyedéves eredményről számolt be szerdán. A cégcsoport nyeresége 1,17 milliárd dollár volt, ami 16 százalékos növekedést jelent éves összevetésben.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Vivendi

Korábban:

Kulturális és pénzügyi csata a Vivendi körül
(2002. április 23.)