Oroszország visszafizetheti adósságát a magyaroknak

Vágólapra másolva!
Az orosz kormány felhatalmazta a pénzügyminisztériumot, hogy az ország pénzügyi tartalékai egy részét felhasználva visszavásárolja Oroszország 130 milliárd dollárra becsült külföldi adósságának egy részét - tették közzé szerdán.
Vágólapra másolva!

Szakértők a devizatartalékok ugrásszerű növekedése közben már számítottak erre a lépésre. A miniszterelnök, Mihail Kaszjanov által május 21-én aláírt, majd szerdán a kormány honlapján is közzétett dokumentum egyértelműen megszabja az államadósság visszavásárlására vonatkozó irányelveket.

Az Orosz Államszövetség államadósságának visszavásárlása, a pénzügyi tartalékok e célra való felhasználása a pénzügyminisztérium hatáskörébe tartozó feladat, amelyet az ország kormánya által hozott döntések alapján hajtanak végre - áll a hivatalos jelentésben.

A dokumentum felhatalmazza a pénzügyminisztériumot, hogy befektessen az orosz államkincstár rubelben és devizában jegyzett kincstárjegy-tartalékaiból, és a vezető hitelminősítő intézetek legmagasabb osztályzataival rendelkező külföldi kincstárjegyekből.

Már az év elején tudható volt, hogy az orosz fél felvásárolja álamadósságát

Az év elején már elterjedt a piacon, hogy az orosz pénzügyminisztérium az állam súlyos törlesztési terheinek csökkentése végett felvásárolná az orosz államadósságot. A minisztériumban akkor tagadták ezt, de a jövőre nézve nem zárták ki a lehetőséget. A minisztérium közlése szerint a központi bank és más állami tulajdonú bankok az adósság felvásárlását saját kezdeményezésre kezdték meg.

Oroszországnak az idén közel 14,2 milliárd dollárt kell visszafizetnie külföldi hitelezőinek, míg jövőre mintegy 17 milliárdot. Az orosz költségvetés többlete az idén várhatóan a GDP 1,63 százaléka lesz. Tavaly is többlet volt. A többletet Oroszország egy speciális tartalékalapba helyezi, amelyben az év elején 81 milliárd rubel volt. Hivatalos becslések szerint az év végéig a tartalékalap 109,8 milliárd rubelre nőhet.

A költségvetési többlet és a tőkekiáramlás visszaesése lehetővé tette, hogy Oroszország tavaly előre törlessze adósságának egy részét, egyszersmind 40 milliárd dolláros rekordértékre növelje devizatartalékát e hónap elejéig. Az 1998-as válságév év után, 1999. januárban a devizatartalék 12 milliárd dollár volt.

Csökkenő magyar követelés

A magyar kormány korábban névértékének harmadáért adott el 250 millió dollárnak megfelelő követelést az Oroszországi Föderációnak Magyarországgal szemben fennálló államadósságából. Az osztrák Meinl Bank 77,5 millió dollárt fizetett a követelés ellenértékeként.

Az így 400-450 millió dollárra mérséklődött adósságállományból 100 millió dollár szolgál fedezetül az orosz féltől megrendelt vasúti sínbuszokra. Így mintegy 300-350 millió dollár lenne a még megmaradt orosz államadósság, és ebből 250 milliót adtak el a bécsi banknak.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: