Újraindult a termelés a kirkuki olajmezőn

Vágólapra másolva!
Az észak-iraki olajkitermelést irányító North Oil Company bejelentette, hogy újraindította az északi kirkuki olajmezőkön a termelést. A vállalat ugyanakkor közölte, hogy a termelés a közeljövőben még nem éri el a háború előtti szintet az anyagi károk, a fosztogatások és a munkaerőhiány miatt - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

A vállalat megbízott vezetője, Adil Kvazzazz a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a csütörtökön újraindított termelés jelenleg 30-40 ezer hordó olaj kitermelését teszi lehetővé. A kitermelt olajat a helyreállított vezetékeken szállítják a helyi olajfinomítókba - tette hozzá az igazgató.

A háború kitörése előtt a kirkuki olajmezők napi kitermelése elérte a napi 850 ezer hordót, ami az akkori teljes iraki olajtermelés 40 százalékát jelentette. Az igazgató elmondta, hogy a harcok alatt megsemmisült a legtöbb berendezés és gép, ami pedig megmaradt, annak nagy részét a fosztogatók vitték el.

A háborúpártiaknak fontosabb a Perzsa-öböl olaja/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030313olajcikk.html

Kvazzaz hozzátette, hogy a munkások szállításához szükséges buszok és teherautók is hiányoznak. Az amerikai hadsereg a termeléshez szükséges biztonsági feltételek megteremtésével próbál segíteni - mondta az igazgató.

Az amerikai hadsereg szakértői szerint az észak-iraki olajtermelés közel teljes - 800 ezer hordót kitevő - helyreállításához 2-6 hétre van szükség. A háború előtti ENSZ-szankciók miatt Irak egy nap alatt 2,5 millió hordó olajat termelt, azonban a tartalékok ennél jóval többet is lehetővé tennének. Kvazzazz szerint az irkuki mezők megfelelő berendezésekkel akár napi egymillió hordó olaj kitermelésére is alkalmasak lennének - írja a BBC News Online.