Kamatcsökkentés az euróövezetben

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön fél százalékponttal 2,00 százalékra - az 1948 óta legalacsonyabb értékre - csökkentette irányadó alapkamatát. Előzőleg március elején volt utoljára - akkor negyed százalékpontos - kamatcsökkentés - írja a Bloomberg hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Wim Duisenberg, az uniós jegybank elnöke már kedden valószínűsítette a kamatcsökkentést csütörtöki, amikor egy berlini gazdasági tanácskozáson azt mondta, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen enyhült az inflációs nyomás: a béremelkedések lassulnak, az euró felértékelődése lefaragja az importárakat.

Az euróövezetben májusban átlagosan 1,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban - közölték az EU statisztikai hivatalában hétfőn előzetes becslésként. Eszerint az euróövezeti átlagos infláció tavaly június óta először volt az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos riadószáma alatt.

A kamatcsökkentés lehetőségét erősítette, hogy a tavaszi stratégiamódosításkor az EKB közölte: ezentúl nem 2 százalék alatti, hanem 2 százalék körüli tizenkét havi infláció tartása a célja az euróövezetben.

Sürgőssé tette a kamatcsökkentést az is, hogy az euróövezeti gazdaságok stagnáltak az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedhez képest, és az átlagos GDP 0,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Németország GDP-je 0,2 százalékkal csökkent az első negyedévben, Olaszországé 0,1 százalékkal esett vissza, Hollandiáé 0,3 százalékkal fogyatkozott meg a tavalyi első negyedhez képest. Ez volt az euróövezet legrosszabb teljesítménye 2001 utolsó negyede óta.

Az elmúlt év utolsó negyedévben az átlagos GDP-növekedés 0,1 százalékos volt az euróövezetben az előző három hónaphoz, és 1,2 százalékos az egy évvel azelőttihez képest. Tavaly az euróövezet átlagos gazdasági növekedése 0,8 százalékos volt a 2001-es 1,5 százalékos és a 2000-es 3,5 százalékos többlet után. Erre az évre az EU statisztikai hivatalának előrejelzése 1,0 százalékos GDP-bővülés.