Vietnámnak nyitnia kell a WTO-tagsághoz

Vágólapra másolva!
Vietnám 2005-re a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagja lehet. Amerika és a Világbank szerint ha a dél-ázsiai ország nem nyitja meg jobban piacait, visszasűllyedhet az elszigeteltségbe. Ugyanakkor az amerikaiak úgy döntöttek, magas vámmal sújtják Vietnám egyik legversenyképesebb exporttermékét.
Vágólapra másolva!
Vámháborúba kezdett Ázsia ellen az Egyesült Államok/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030724vamhaboruba.html

Ha Vietnám 2005-ben csatlakozni akar a WTO-hoz, sokkal jobban meg kell nyitnia piacait, és le kell szállítania a külföldi termékeket terhelő vámokat. A Világbank illetékesei úgy látják, az ország még mindig túl kevés külföldi árut enged be piacaira ahhoz, hogy megfeleljen a WTO-tagság támasztotta feltételeknek.

Vietnám 2000-ben írt alá kétoldalú kereskedelmi megállapodást az Egyesült Államokkal. Sokan úgy tekintenek a megállapodásra, mint a WTO-tagság előszobájára - írja a BBC News. Az amerikaiak szerint azonban a délkelet-ázsiai ország vezetése úgy gondolja, elérte célját a bilaterális megállapodással, és a jövőben nem szándékozik újabb szereplőket beengedni piacára.

Az USA számára azért fontos, hogy újabb partnerek kössenek kereskedelmi megállapodást Vietnámmal, mert a 2000-es megállapodás visszafelé sült el az amerikaiak számára. Olcsó vietnámi termékek árasztották az amerikai piacot. Az Egyesült Államok egy hónapja komoly vámmal sújtja például a vietnámból importált törpeharcsát, ugyanis az olcsó ázsiai hal rövid idő alatt húsz százalékos részesedést ért el az amerikai piacon, és már az amerikai tenyésztők megélhetését veszélyeztette.