A gazdaság túlfűtöttségtől tart a kínai kormány

Vágólapra másolva!
A kínai gazdaság az idén is rendkívül gyorsan, 8 százalékos ütemben bővülhet a - júniusban leküzdött - atípusos vírusfertőzés hatása ellenére is, ám okozhat bizonyos kockázatokat az állami beruházások gazdasági túlfűtöttsége - közölte szerdán a pekingi kormány egyik illetékese.
Vágólapra másolva!

A kínai kormány azután adott hangot a túlfűtöttség okozta félelmének, hogy szombaton a központi bank jelezte: emelni fogja a pénzintézeteknek előírt tartalékolási kötelezettség szintjét, így csapolva meg a piacon forgó többletpénz mennyiséget.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

2002-ben a kínai GDP 8 százalékkal bővült. Az idei év első felében a nemzeti termék 8,2 százalékkal nőtt, főként a nemzeti termékhez 70 százalékban hozzájáruló befektetések növekedése révén. Ezzel egyidejűleg a fogyasztás mérsékelt növekedéséből, a munkanélküliségből és a paraszti jövedelmek növelési nehézsége miatt egyensúlyi problémák is adódhatnak.

A kiskereskedelmi eladások - a fogyasztás közeli mérőszáma - az év első hét hónapjában 8,3 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest, az állami szektor befektetései viszont 32,7 százalékkal ugrottak meg. A legtöbb elemző nem tart az infláció nekilódulásának azonnali veszélyétől, de számít arra, hogy egyes ágazatokban, az acél-, az építőanyagiparban és a járműgyártásban a túlzott beruházások kapacitásfeleslegek kiépülésével járhatnak és túlfűtöttséget okozhatnak.