Amerikai-kínai árfolyamvita kezdődhet

Vágólapra másolva!
Az amerikai gyáriparosok szerint a kínai jüan mintegy 40 százalékkal alulértékelt. Ennek köszönhető az ázsiai ország példátlan gazdasági fellendülése, de az olcsó kínai deviza Amerika számára kedvezőtlen: ellehetetleníti az Egyesült Államokból származó importot. John Snow amerikai pénzügyminiszter a jövő héten az árfolyampolitika módosítására próbálja rávenni a kínai vezetést.
Vágólapra másolva!

Jelenleg egy dollárért 8,3 jüant adnak; ez az árfolyam az Amerikai Gyáriparosok Szövetsége szerint mintegy 40 százalékkal alulértékeli Kína devizáját. Mindez a testület szerint indokolatlan versenyelőnyt jelent a kínai exportcikkek számára, és szinte lehetetlenné teszi az áruszállítást Kínába - írja a BBC.

A gazdaság túlfűtöttségtől tart a kínai kormány/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030827agazdasag.htmlUSA: növekvő bizalom, növekvő hiány/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030826usanovekvo.html

Több közgazdász egyetért a gyáriparosokkal. Úgy vélik, a deviza alulértékeltségének biztos jele, hogy Kína valutatartalékai rohamosan nőnek: júliusban 10 milliárd dollárral, 360 milliárdra emelkedett a jegybanki tartalékok értéke. Ugyanakkor az amerikai külkereskedelem súlyosan deficites Kínával szemben, ami akár politikai konfliktushoz vezethet.

John Snow amerikai pénzügyminiszter a jövő héten Pekingben próbálja rávenni a kínai vezetést az árfolyampolitika módosítására. Elemzők szerint minden bizonnyal eredménytelenül: a kínai gazdaság összes szereplője számára kedvező az alacsony árfolyam, amit a gazdasági növekedés egyik hosszú távú biztosítékának tekintenek, és a jüan esetleges lebegtetése spekulációk célpontjává tenné Kína valutáját.