Tíz magyar a leggazdagabb románok között

Vágólapra másolva!
Romániában, Európa egyik legszegényebb országában egy év alatt két-háromszorosára emelkedett a dollármilliomosok száma, miközben az ország lakosságának csaknem 30 százaléka a szegénységi küszöb alatt él - derült ki szerdán a 300 leggazdagabb román toplistájának közzétételekor. A dollármilliomos román állampolgárok közül tíz magyar nemzetiségű, vannak köztük gyakorló politikusok és híres futballisták is. A lista élén egy volt vasgárdista áll.
Vágólapra másolva!

A Capital című román gazdasági hetilap a tavalyi százas toplistája után idén is elkészítette a dollármilliomos román üzletemberek és vállalkozók ranglistáját, amelyre ezúttal háromszázan fértek fel. A dollármilliókban mért látható és felbecsülhető vagyonokkal rendelkező romániai leggazdagabbak között tíz magyar multimilliomos is van.

A gazdasági hetilap munkatársai a román pénzügyminisztérium és az iparkamara adatainak feldolgozása mellett interjúkat készítettek a szóba jöhető üzletemberekkel, cégeik üzletfeleivel és konkurenciájával, a vállalatokat pedig ingatlan- és pénzügyi szakértőkkel becsültették fel. Az üzletemberek tartozásait - elegendő információ hiányában - ugyanakkor nem vették figyelembe - írja összeállításában a transindex.ro című internetes újság.

Nincs magyar a térség leggazdagabbjai között/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030808nincs.html

A leggazdagabb 300 román állampolgár összesen 12 milliárd dollárnyi értékű vagyonnal rendelkezik, ami megfelel a román hazai össztermék 26 százalékának. Közülük legtöbben (124) Bukarestben élnek, régiók szerint Erdély az első, 49 dollármilliomosával megelőzi Moldovát (33), Dobrudzsát (21), Máramarost (19), a Bánságot (17), Olténiát (12) és a román főváros nélküli Havasalföldet (10).

Volt vasgárdista a toplista élén

Egy év alatt nem sokat változott a leggazdagabb románok ranglistájának élvonala. Továbbra is az 1941-ben Olaszországban letelepedett, volt légionárius-vasgárdista üzletember, román nemzeti ideológia és gyakorlat dolgában Ceausescu valóságos belső titkos tanácsosának tekintett Iosif Constantin Dragan, a 11 országban jelen levő Butan Gas cég tulajdonosa áll az élen 850 millió dollárra értékelt vagyonával. A transindex.ro szerint az üzletember korábban légionáriusok pénzét gondozta, illetve több nemzeti és kommunista folyóiratot adott ki Romániában és külföldön. A második helyen a brassói származású Ion Tiriac egykori világhírű teniszjátékos, egykori edző és menedzser, a Belügyminisztérium volt őrnagya, mai pénzmágnás és banktulajdonos áll 650-750 millió dollárnyi vagyonával.

Várszegi Gábor a leggazdagabb magyar/uzletinegyed/hirek/20021115elso.html

A harmadik helyen állnak 650 millió dolláros vagyonukkal a nagyváradi Micula-testvérek. Negyedik a sorban a volt román kereskedelmi bank, a Bancorex kifosztásában és csődjének előidézésben kitűnt Paunescu-klán tagjai 600-650 milliós vagyonukkal. Még az ő kétes hírnevüket is leköröző priusszal rendelkezik Sorin Ovidiu Vintu, aki egy általa alapított, és vezetett, majd csődbe jutott beruházási alap (FNI) révén több millió román állampolgár megtakarított pénzén 460 millió dolláros vagyont gyűjtött - írták a szerdai román lapok.

Az ismertebb román politikusok közül az építészből dollármilliomos kőolajipari vállalkozóvá lett (Rompetrol) liberális Dinu Patriciu 300 milliós vagyonával a tíz leggazdagabb román élvonalába lépett. A legtöbb változást és a legnagyobb vagyongyarapodást a 100-200 millió dolláros gazdagok körében tapasztalt az idén a Capital című hetilap. Közöttük szerepel az erdélyi Verespatak aranytartalékainak ciántechnológiás kitermelésében érdekelt Frank Timis, valamint az egyik, időközben lefülelt és bíróság elé állított NATO-tisztviselővel való üzleti kapcsolatai révén a román sajtóban nagyarányú pénzmosással, egykori titkosszolgálati kapcsolatokkal gyanúsított temesvári Ovidiu Tender, akit mai román csúcspolitikusokhoz is jó kapcsolatok fűznek.

Kábeltévé-tulajdonos a leggazdagabb magyar

A toplistán szereplő tíz magyar közül az első a nagyváradi Teszári Zoltán, az RCS kábeltelevíziós társaság - Románia második legnagyobb kábeltársaságának - többségi tulajdonosa mintegy 80 millió dolláros vagyonával. A cégnek egyébként mintegy 700 ezer előfizetője van, és Magyarországon, valamint Szlovákiában is terjeszkedik. Teszári a Capital listájának 28. helyén áll.

Őt a marosvásárhelyi Prosszer Zoltán és Gabriella házaspár (Paneuro csoport) követi 55-60 millió dollárral. Harmadik és negyedik a sorban Verestóy Attila, RMDSZ-szenátor, aki a lista 83. helyét szerezte meg. Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője sógorával együtt tulajdonosa a székelyudvarhelyi Famos Bútorgyártó Rt.-nek, és további 20 vállalkozás többségi vagy résztulajdonát birtokolja. Szerepel a listán Mudura Sándor nagyváradi vállalkozó is, 25-25 millió dolláros felmérhető és látható vagyonnal.

A dollármilliomos román labdarúgók és edzők listáján Gheorghe Hagi, Mircea Lucescu és Gica Popescu áll az élen, mögöttük a mai válogatottat edző Iordanescu ötödik.