A svédek is helyeslik az új tagokkal szembeni korlátozásokat

Vágólapra másolva!
A svédek többsége helyesli, hogy kormánya korlátozásokat vezet be a május 1-jén az Európai Unióhoz csatlakozó tíz ország, köztük Magyarország állampolgárainak szabad svédországi munkavállalásában. Mostanra az EU mind a 15 tagországa életbe léptetett különböző időtartamú és szigorúságú korlátozásokat a leendő tíz új ország munkavállalóival szemben.
Vágólapra másolva!

A Gallup intézet országos felmérése szerint a megkérdezett svédek 60 százaléka támogatja kormányának azt a szándékát, hogy legalább az első két évre korlátozza a tíz új tagország munkavállalóinak beáramlását Svédországba.

Financial Times: Magyarország visszavág a korlátozásokért/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040305afinancial.html

A svéd kormány pénteken terjesztette a parlament elé az átmeneti korlátozások törvényjavaslatát, a vita után a szavazás két hét múlva várható. Az északi ország szociáldemokrata kormánya korábban azt mondta, hogy nem látja szükségét semmilyen korlátozásra az új tagokkal szemben, novemberben azonban már megváltoztatta a véleményét. A változás indokául azt hozták fel, elejét akarják venni annak, hogy sokan csak a hazainál jóval magasabb szociális juttatások miatt települjenek be Svédországba.

A tíz új ország munkavállalói a törvényjavaslat értelmében csak úgy léphetnek be állást vállalni Svédországba, ha már érkezésük előtt munkavállalási engedélyt kértek és kaptak is. A javaslat két év átmeneti időt ad a svéd munkaerőpiac teljes megnyitásáig az új tagok állampolgárai előtt, de nyitva hagyja a kaput a két évi átmenet meghosszabbítására is.

Több ellenzéki párt, valamint a svéd gyáriparosok szövetsége elfogadhatatlannak és méltatlannak nevezte a korlátozó törvényjavaslatot. Mostanra az EU mind a 15 tagországa életbe léptetett különböző időtartamú és szigorúságú korlátozásokat a leendő tíz új ország munkavállalóival szemben.