Romániában vannak Európa legszegényebb régiói

Vágólapra másolva!
Európában a svájciak a leggazdagabbak. A vásárlóerőt tekintve élenjáró térségek közül az első öt Svájcban van: Zürich, Észak-Nyugat-Svájc, Kelet-Svájc, a Svájci-medence (Mittelland) és a Genfi tó környéke - derül ki egy német-osztrák felmérésből. A kontinens legszegényebb régiói Romániában vannak.
Vágólapra másolva!

Mind az öt említett svájci régióban kétszer akkora a vásárlóerő, mint az európai átlag - állapította meg közös elemzésében a német Consodata Marketing Intelligence és az osztrák RegioData Research.

Európában a legszegényebbek a román régiók, itt van akontinens öt legszegényebb térsége; a lakosság vásárlóereje az európai átlagnak még a hetedét sem éri el. A románok mellett a tíz legszegényebb térség között van két bolgár régió is, de a legszegényebbek a Románia észak-keleti részén élők: itt a vásárlóerő-index 13,4 pont.

A felmérésbe 29 európai országot és 279 régiót vontak be, a vásárlóerő indexet az európai átlag alapján számolták. Az öt svájci régión kívül az első tíz leggazdagabb térségben van a londoni City, Luxemburg és Oslo környéke.

Az elemzés szerint a csatlakozók országok kezdik behozni lemaradásukat: a csúcson Csehország áll, a legtehetősebb régió Prága és környéke, itt a vásárlóerő nagyobb, mint Nyugat-Európa 29 térségében. Szlovéniában a jólét nagyjából olyan, mint a spanyolországi Galíciában, vagy Andalúziában, de egyes részei a leggazdagabbak Kelet-Európában, és a fejlettebbek között van Brno, Ceske Budejovice, valamint Pozsony környéke is. Az osztrák hírügynökség a tanulmányból Magyarországgal kapcsolatban csak azt emeli ki, hogy behoznivalója van az osztrák határ közelében lévő térségeknek.